PREMIJERA

Jeep predstavio novi Wagoneer S: Prvi globalni potpuno električni SUV legendarne marke

03.06.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Novi model pruža uzbudljive performanse sa 600 KS, više od 800 Nm trenutnog okretnog momenta za munjevito ubrzanje od 0-100 km/h za oko 3,5 sekundi i domet od više od 480 km

Jeep je predstavio svoj potpuno novi model Wagoneer S, čime legendarna američka marka ulazi u segment potpuno električnih SUV vozila na baterije (BEV). Njihov prvi model globalnog vozila s pogonom samo na struju je Jeep Wagoneer S Launch Edition (samo za SAD). Novi Jeep Wagoneer S će biti lansiran prvo u SAD-u i Kanadi u drugoj polovici 2024., a kasnije će biti dostupan i na drugim tržištima diljem svijeta.

Jeep Wagoneer S se nudi isključivo s pogonom na struju s dometom od više od 480 km s jednim punjenjem, isporučujući 600 KS, munjevito ubrzanje od 0-100 km/h od 3,5 s i više od 800 Nm trenutnog okretnog momenta.

Impresivnim performansama uparenim s ekskluzivnim sustavom upravljanja trakcijom marke Jeep Selec-Terrain, Jeep Wagoneer S ulijeva povjerenje u vožnju i vuču za sve vremenske uvjete i uvjete na cesti (ovi podaci odnose se samo na američke specifikacije i američke cikluse).

Jeep Wagoneer S Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Rješenja za punjenje bez napora

Kako bi punjenje ovog prvog globalnog Jeep brenda BEV bilo brzo i jednostavno za korisnike, Jeep Wagoneer S raspolaže s učinkovitom baterijom od 400 volti, 100 kWh koja vlasnicima omogućuje da napune vozilo od 20 do 80 posto u 23 minute (s DC brzim punjačem).

Svaki primjerak vozila Jeep Wagoneer S Launch Edition uključuje kućni punjač razine 2 od 48 A ili kredite za javno punjenje jednake vrijednosti kroz Free2move Charge, Stellantisov ekosustav punjenja od 360 stupnjeva, koji kupcima olakšava da uvijek budu napunjeni isporukom besprijekornog punjenja i upravljanja energijom . Kupci Wagoneer S mogu pristupiti aplikaciji Free2move Charge za praktično traženje stanica za punjenje, aktiviranje sesije punjenja i praćenje povijesti punjenja (samo za SAD).

Elektrificirana arhitektura pruža izvanredne performanse, mogućnost 4xe i udobnost

Temelj za vodeće karakteristike u segmentu modela Jeep Wagoneer S je vrlo fleksibilna platforma STLA Large koja je izvorna za BEV modele. Dizajneri i inženjeri marke Jeep prilagodili su STLA Large platformu za prilagodbu duljine, širine, konfiguracije ovjesa i pogonskog sklopa kako bi je posebno prilagodili Jeep Wagoneer S kako bi isporučio trenutni okretni moment i munjevito ubrzanje.

Standardni, potpuno električni pogon na sva četiri kotača pruža staloženu dinamiku vožnje na cesti i u različitim uvjetima na cesti. Električni pogonski moduli (EDM) koje je dizajnirao Stellantis neovisno pokreću prednje i stražnje kotače za trenutačnu reakciju okretnog momenta, dok ekskluzivni sustav upravljanja trakcijom marke Jeep Selec-Terrain ima pet različitih načina vožnje: Auto, Sport, Eco, Snow, Sand.

Jeep Wagoneer S 3-u-1 EDM-ovi kombiniraju električni motor, prijenos i pogonsku elektroniku u jednoj, snažnoj i učinkovitoj kompaktnoj jedinici. Prednji EDM je opremljen prekidačima za odvajanje kotača kako bi se smanjilo trošenje energije tijekom krstarenja i pomoglo optimizirati domet.

Korištenje novih tehnologija i tehnika odigralo je ključnu ulogu u ukupnom razvoju Jeepa Wagoneera S. Kako bi poboljšao iskustvo vožnje i smanjio ukupnu razinu buke i vibracija kako bi se stvorila tiha unutarnja kabina i glatka vožnja, inženjerski tim Jeepa poboljšao je torzijsku krutost karoserije za 35 posto u odnosu na prethodna SUV vozila marke Jeep srednje veličine za vrhunsku vožnju, upravljivost i učinkovit odgovor na upute vozača.

Vanjski dizajn postavlja nove standarde

Vanjski dizajn SUV-a Jeep Wagoneer S je inteligentna kombinacija skladnih proporcija, moderne 4xe sposobnosti i aerodinamičke učinkovitosti koja ponovno osmišljava funkcionalnu stranu marke Jeep za današnju eru elektrifikacije.

Prednja maska ​​je vješto naglašena rekonstruiranom rešetkom sa sedam utora, pretvarajući funkcionalnost disanja u gledanje. Više nije potrebno omogućiti protok zraka i hlađenje, zatvorena rešetka sada osvjetljava liniju vidljivosti kada se približavate vozilu. Novo upečatljivo ambijentalno lijevano osvjetljenje nadahnuto je modernom arhitekturom i pruža prepoznatljiv izgled.

Aerodinamična površina je izražena kroz precizan nagib i zakrivljenost haube i vjetrobranskog stakla, oba pod kutom za optimalne performanse i učinkovitost pri velikim brzinama. Kosa krovna linija kaskadno se spušta ispod konzolnog stražnjeg spojlera, premošćuje funkciju i estetiku sa svojom prepoznatljivom Wagoneer siluetom.

Prvi put predstavljen za modelnu godinu 2024., Jeep Wagoneer S Launch Edition bit će ekskluzivno opremljen elegantnim tamnim akcentima. Isporučujući stil i prilagodbu izravno iz tvornice, Launch Edition ima 20-colne sjajno crne kotače, kao i sjajno crne i tamno neutralno sive vanjske elemente posvuda. Primjetno je odsutna upotreba kroma, jer je dizajnerski tim nastojao ugraditi ekološki prihvatljivije procese i materijale. Satenski obojeni ukrasi i panoramski krov s dva stakla za doživljaj na otvorenom zaokružuju detalje vanjskog izgleda (samo za SAD).

Holistički učinkovit pristup dizajnu

Kada se radi o 100 posto električnom vozilu, aerodinamika je ključni dio ukupne dizajnerske jednadžbe. Dizajneri i inženjeri marke Jeep postavili su ambiciozne ciljeve za postizanje optimalnih aerodinamičkih performansi kako bi se maksimizirala učinkovitost, domet i performanse uz zadržavanje elegantnog, vrhunskog izgleda. Koristeći najsuvremenije alate i rigorozan proces testiranja i razvoja, uključujući najsuvremenije zračne tunele, tim je postigao koeficijent otpora (Cd) od 0,29, najniži koji je ikada postiglo neko vozilo Jeep i poboljšanje od oko 15 posto u odnosu na prosječno SUV vozilo.

Jeep Wagoneer S - u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Strukturno, krov i stražnji spojler su nagnuti kako bi se smanjio aerodinamički otpor. Ručke na vratima postavljene u ravnini, stražnji blatobrani i integrirani spojleri pomažu u usmjeravanju protoka zraka oko vozila i kontroliraju točku razdvajanja na stražnjoj strani. Dodatno, integrirani sustav štitnika za podvozje, trodimenzionalno oblikovane prednje deflektore i jedinstveni dizajn bočnih pragova glatko usmjeravaju strujanje zraka oko guma i prema stražnjem dijelu vozila za minimalni otpor. Sve to doprinosi tome da je Wagoneer S najaerodinamičniji SUV marke Jeep ikada.

Dizajn interijera

Kao pioniri i tvorci prvog modernog luksuznog SUV-a, kultni Jeep Wagoneer iz 1963. je bio za nijansu iznad konkurencije, probijajući novi put i uvodeći široku primjenu tzv. utility vozila. Šest desetljeća kasnije, Jeep Wagoneer S iz 2024. nastavlja pomicati granice i razvijati legendarnu marku Jeep s novim prihvaćanjem tehnologije, luksuza i inovacija.

Jeep Wagoneer S iz 2024. nadovezuje se na ostavštinu interijera svjetske klase marke Jeep koji predstavljaju primjer umjetnosti putovanja. Njegova tehnički integrirana unutrašnjost jednako je impresivna kao i njegove performanse, s najboljim u klasi iskoristivim prostorom zaslona od skoro 115 cm², interaktivnim suvozačevim zaslonom ekskluzivnim za segment, umjetničkim i elegantnim detaljima.

Nadovezujući se na trenutnu generaciju Jeep Grand Wagoneer dizajnerskih obilježja, elegantni, linearni kokpit potpuno je digitalan s modernim kontrolama i sučeljima. Središnja točka prednje kabine je križna skulptura krila automobila s vizualno kontinuiranim zaslonom koji se proteže cijelom širinom prednje ploče s instrumentima s šavovima crvene boje vina i isklesanim metalnim ukrasnim oblogama. Arhitektonski dojmljiv, integrirani središnji zaslon od 12,3 inča uokviren je bogatom mješavinom materijala, uključujući profinjenu ukrasnu ukrasnu aplikaciju u obliku križa s glaziranim čipkastim uzorkom.

Postoji nekoliko novih detalja u unutrašnjosti, uključujući upravljač nadahnut performansama, prošiven crvenim šavovima s ravnim dnom i dvostrukim kracima. Upravljač ima novi Cabo vinil antimikrobni površinski premaz, što olakšava održavanje vozila čistim.

Elektronička otključavanja vrata, koja su nova za marku Jeep, mogu se aktivirati s lakoćom laganim dodirom palca. Novo premještena tipka za pokretanje okružena je metalom od lijevanog cinka s finom navigacijskom haptičkom teksturom.

Launch Edition standardno dolazi s punim paketom prilagodljive LED rasvjete s dnevnim/noćnim postavkama, plus aktivno, izravno ambijentalno osvjetljenje s do 64 boje po izboru. Prostrani Jeep Wagoneer S za pet putnika jedini je BEV u svom segmentu koji ima standardna grijana i ekskluzivna standardna ventilirana stražnja sjedala (samo za SAD).

McIntosh zvučni sustav ekskluzivan u segmentu

Audiofili koji traže vrhunski, sveobuhvatni zvučni sustav ne trebaju tražiti dalje od novog Jeep Wagoneer S. Zahvaljujući ekskluzivnom partnerstvu s tvrtkom McIntosh u tom segmentu, prepoznatljiva audio izvedba pruža se putem posebno podešenog sustava s 19 zvučnika. Pokretan pojačalom od 1160 W i subwooferom promjera 30,5 cm za izvanrednu kvalitetu basa, sustav visokih performansi pruža impresivno iskustvo, čineći da se svi putnici u vozilu osjećaju kao da su u studiju za snimanje sa svojim omiljenim izvođačima.

  • +43
Jeep Wagoneer S Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Svrhoviti dizajn kokpita

Kokpit Jeepa Wagoneera S naprijed je ukrašen s nekoliko novih detalja, uključujući novi crni keramički obloženi aluminij s haptičkom aplikacijom koja se pojavljuje na mnogim dodirnim točkama vozila. Istaknut na kontrolnom centru vozača, ekskluzivni navigacijski taktilni uzorak je cool na dodir i ima osjećaj poput porculana. Mekana vrata naglašena su ukrasnim detaljima, uključujući isklesane poprečne metalne naglaske koji odgovaraju prednjoj ploči s instrumentima.

Korištenje recikliranih resursa i materijala svjesno je integrirano u Jeep Wagoneer S. Sjedala, konzola, vrata i površine ploče s instrumentima imaju sintetički materijal koji nije koža. Dodatni dodaci uključuju vrhunsku oblogu od antilopa od mikrovlakana i vrhunske tepihe koji se sastoje od recikliranih materijala prije i nakon upotrebe.

Sigurnija, pametnija tehnologija

Vodeći u svojoj klasi među svim električnim vozilima, potpuno novi Jeep Wagoneer S uključuje i ekskluzivni 10,25-inčni prednji interaktivni zaslon za suvozače koji komunicira izravno s Uconnect 5 sustavom, omogućavajući suvozaču da vozaču pruži upute brzim dodirom zaslona.

Vozač Jeep Wagoneer S doživjet će poboljšanu vožnju i besprijekornu povezanost kroz potpuno novu standardnu ​​12,3-inčnu grupu vozača dizajniranu da bude intuitivna i vizualno dojmljiva na temelju povratnih informacija kupaca. Radeći sa standardnim integriranim navigacijskim sustavom, novi dinamički prikazi ceste bolje pomažu vozaču i proširuju standardni autonomni sustav vožnje vozila. Također sadrži profinjeni skup izbornika, uključujući elemente specifične za BEV, kao što su razina napunjenosti, stanje baterije i dostupna snaga. Kada je parkiran i uključen u struju, Jeep Wagoneer S klaster će prikazati trenutni status punjenja, koji se aktivira kada se osjeti daljinski ključ.

Standardni središnji zaslon od 12,3 inča sadrži nagrađivani sustav Uconnect 5, koji nudi nove razine jasnoće. Zaslon je osjetljiviji i pruža bolju vidljivost od prethodnih generacija, posebno vezano uz čitljivost karata, kamera i widgeta. Širok raspon zasićenih boja i pozadinskog osvjetljenja također omogućuje bolju projekciju aplikacija sustava.

Jeep Wagoneer S također uključuje Jeep Connect usluge kao dio Jeep aplikacije, koja pomaže vlasnicima da razumiju i pristupe detaljima, kao što je dostupna preostala naplata vozila. Na primjer, sa značajkom Dynamic Range Mapping, nakon što se odredište unese u navigaciju, softverski algoritmi izračunavaju i vizualno prikazuju domet koji se može prijeći na temelju stanja napunjenosti vozila.

Sigurnost

Jeep Wagoneer S nudi kombinaciju više od 170 standardnih sigurnosnih i zaštitnih značajki koje pomažu da se instrumenti lakše vide i pomažu u izbjegavanju sudara s naprednom tehnologijom za pomoć vozaču. Značajke na Launch izdanju uključuju Active Driving Assist, Intersection Collision Assist, Drowsy Driver Detection, Traffic Sign Recognition i Surround View kameru.

Uz fleksibilnu arhitekturu i otvorenu softverski definiranu platformu, Jeep Wagoneer S može primiti inovativne značajke i usluge, uključujući dodatnu automatiziranu vožnju, performanse i druge tehnologije putem OTA (over-the-air) ažuriranja. Uz OTA ažuriranja, vozilo će se nastaviti razvijati.

Korisnici Jeepa Wagonera S automatski se upisuju u Jeep Wave, vrhunski program vjernosti ispunjen pogodnostima i pogodnostima, uključujući namjensku podršku 24/7.