HRVATSKA PREMIJERA

Kia osvježila Sorento: Saznali smo sve detalje o velikom obiteljskom SUV-u D segmenta

13.05.2024 u 16:34

Bionic
Reading

Opsežno osvježenje vanjskog dizajna daje mu upečatljiv izgled na cesti i izvan nje. Novi Sorento dolazi s pogonom na dva kotača (2WD) ili na sve kotače (4WD) te izborom dizelskih, hibridnih ili plug-in hibridnih pogonskih sklopova: 2.2 CRDi, 1.6 T-GDI Hybrid i 1.6 T-GDI Plug-in Hybrid

Kia je krajem srpnja prošle godine osvježila aktualnu četvrtu generaciju svog velikog SUV-a D segmenta koja je na tržište stigla još 2020. godine. Mi smo bili na njegovoj hrvatskoj premijeri i saznali sve ono što bi moglo zanimati sve one koji traže veliki obiteljski SUV dug preko 4,8 m.

U vrijeme kada su sigurnost, pouzdanost i udobnost u prvom planu ljudi, novi Kia Sorento nudi tehnologiju koja je 'jednostavna za um, odgovornu vožnju i trenutke mira u pokretu'.

KIA Sorento - facelif 4. generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Dostupan u izvedbi s 5, 6 ili 7 sjedala, novi Sorento omogućuje ljudima s užurbanim i brzim životnim stilom da bezbrižno idu kamo god ih putovanje odvede. S mogućnosti naručivanja učinkovitih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova podržava Kijin prijelaz u pružatelja rješenja održive mobilnosti.

Vanjski izgled

Opsežno osvježenje vanjskog dizajna daje novom Kia Sorentu upečatljiv izgled na cesti i izvan nje. Najnoviji model koji utjelovljuje Kijinu filozofiju dizajna Opposites United, SUV D segmenta predstavlja stup 'Odvažno za prirodu' (Bold for Nature), pokazujući kako priroda i modernost mogu koegzistirati.

Novi Kia Sorento ima osvježen vanjski dizajn koji utjelovljuje futurističku smjelost za vrhunski izgled. Sprijeda, novi dizajn pokrova motora implementira unaprijeđeni SUV dizajn s većim volumenom i definiranijom siluetom. Kijin logo dodatno je premješten na vrh haube. Jedinstvena okomita prednja svjetla i dnevna svjetla u obliku zvjezdane karte naglašavaju progresivan i visokotehnološki imidž, kao i novi dizajn rešetke hladnjaka s 3D mrežastim uzorkom. Zajedno, okomita geometrija prednjih i stražnjih svjetala stvara vizualni sklad i naglašava sposoban i čvrst izgled SUV-a.

Sekvencijalni prednji pokazivači smjera upotpunjuju izgled visoke tehnologije. Redizajnirani prednji donji branik odiše robusnošću i samopouzdanjem, sa širokom ukrasnom zaštitnom pločom, redizajniranim svjetlima za maglu i ukrasom okomitog usisnika zraka koji naglašava snažan i tehnički imidž.

Sa strane, novi dizajn ukrasa blatobrana ima poboljšani 3D izgled. Novi Sorento također dolazi s tri nova dizajna kotača: aluminijskim kotačima od 18, 19 ili 20 cola. Aluminijski naplatci od 18 i 20 cola dostupni su samo za motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) Sorento, dok su aluminijski naplatci od 19 cola dostupni na svim varijantama pogonskog sklopa. 17-colni aluminijski naplatci i dalje su dostupni za hibridni i Sorento s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Stražnji dio vozila ima osvježena stražnja svjetla s dijagonalnim LED diodama. Okomita grafika zvjezdane karte stražnjih svjetala, stvorena spajanjem dvaju različitih stražnjih svjetala, naglašava povezanost dizajna novog izgleda Kia Sorenta. Tanko LED visoko postavljeno stop svjetlo sugerira sliku visoke tehnologije i visoke klase, dok ažurirani stražnji branik i ispušni ukras daju robusniji izgled. Široka stražnja ukrasna zaštitna ploča, u kombinaciji s grafičkim elementima crne obloge, stvara čvrstu i aktualnu sliku SUV-a.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4815 mm, širina 1900 mm, visina 1695 mm (s krovnim nosačima 1700 mm), međuosovinski razmak 2815 mm, visina od podloge 176 mm.

Novi Kia Sorento u Europu dolazi u 10 vanjskih boja, od toga su tri nove: Volcanic Sand, Interstellar Grey (poznata iz modela EV6), i Cityscape Green (poznata iz modela Niro). Clear White, Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Silky Silver, Gravity Blue, Steel Gray i Mineral Blue i dalje će biti u ponudi.

Osvježena unutrašnjost

U unutrašnjosti, panoramske dimenzije Kia Sorenta daju osjećaj beskrajne širine. Široke, vodoravne slike dodatno su naglašene minimalnom trakom unutarnje ambijentalne rasvjete, koja se proteže od jednog do drugog boka vozila oko ventilacijskih otvora. Dostupno u 64 boje, ovo ambijentalno osvjetljenje vidljivo je duž armaturne ploče, na ručici mjenjača i na ukrasu prednjih vrata.

Zakrivljeni zaslon i multimodni zaslon osjetljiv na dodir stvaraju osjećaj visoke tehnologije i modernosti. Ručica mjenjača (shift by wire) je redizajnirana, dok crna obloga krova, metalne papučice i panoramski krov daju novom Sorentu tehnički, odvažan i moderan izgled.

Novi Sorento je također opremljen najnovijim komforom i pogodnostima, uključujući nova prednja sjedala za opuštanje, vozačevo Ergo sjedalo s lumbalnom potporom tipa zračnih ćelija i električno podesivom potporom za podupiranje, te opciju sjedala s funkcijom memorije. Upravljač od umjetne kože može se grijati zimi, a dostupan je i s opcijom nagiba i teleskopskog elektroničkog podešavanja, prilagođavajući njegov položaj gore, dolje, bliže ili dalje. Električno podesiva, ventilirana i grijana prednja sjedala, kao i grijana sjedala u drugom redu, osiguravaju maksimalnu udobnost za sve u vozilu.

Održiva strategija uređenja interijera za uravnotežen odnos s prirodom

Uz savršenu ravnotežu robusnih i održivih elemenata, unutrašnjost novog Kia Sorenta također odražava stup Bold for Nature filozofije dizajna Opposites United. S ovim najnovijim poboljšanjem proizvoda, Kia uvodi umjetnu kožu i recikliranu plastiku (PET) na Sorento sjedala s novom razinom opreme u Sage Green zelenoj boji.

Kijina nova strategija boje, materijala i završne obrade nalazi se na granici između održivog i vrhunskog. Na primjer, dizajneri su upotrijebili PET tkaninu za višekratnu upotrebu u interijeru kako bi nastojali ustrajati u uravnoteženom odnosu s prirodom. A dvostruki šav na snažnom volumenu prošivanja presvlaka sjedala povećava volumen kako bi putnicima pružio robustan i luksuzan osjećaj.

Uz boju zelene kadulje (Sage Green), dvije nove dodatne razine opreme daju kupcima u Europi veću slobodu izbora. To uključuje crnu kožu s novim probušenim uzorkom i crnu Nappa kožu s novim prošivanjem i sivim obrubom.

  • +28
Kia Sorento - facelift 2024. Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Elektrificirani pogonski sklopovi

Novi Kia Sorento simbol je ravnoteže, nudi sigurnu, pouzdanu i opuštenu vožnju. Nudi maksimalnu opuštenost i odgovorniju vožnju putem elektrificiranih i učinkovitih pogonskih sklopova, budući da dolazi s izborom dizelskih, hibridnih ili plug-in hibridnih pogonskih sklopova.

Sorento Plug-in Hybrid dolazi s 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 13,8 kWh uparenim s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa (6AT). Standardno dolazi s pogonom na 4 kotača. Istovremeno, Sorento Hybrid dolazi s 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 1,49 kWh, također uparen sa 6AT i dostupan s 2WD ili 4WD.

Uz to, 2.2 dizel motor dolazi u kombinaciji s osmostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (8DCT) i dostupan je s 2WD ili 4WD.

Povećanje sigurnosti, pouzdanosti i udobnosti

Novi Kia Sorento opremljen je najnovijom tehnologijom za povećanje sigurnosti, pouzdanosti i udobnosti. Dvostruki panoramski integrirani zasloni krase unutrašnjost: 12,3-inčni infotainment zaslon osjetljiv na dodir s navigacijom i 12,3-inčni zaslon s mjeračima ispred vozača.

Uz to, 10- inčni head-up zaslon omogućuje vozačima da vide osnovne informacije o vozilu i prometu bez skidanja pogleda s ceste. Digitalni retrovizor, u međuvremenu, može se koristiti kao normalno električno kromatsko ogledalo ili kao zaslon za sliku kamere. To vozaču omogućuje siguran pogled unatrag u situacijama kada je pogled zaklonjen.

Infotainment sustavom se može upravljati s multi-mode zaslonom osjetljivim na dodir i dolazi s online navigacijom uključujući telematske usluge, prepoznavanje glasa i Bluetooth vezu. Kontrola klime, u međuvremenu, ima dvozonsku, potpuno automatsku kontrolu temperature. Sustav je dizajniran tako da Kia može bežično slati ažuriranja softvera i karte u automobil, što uklanja potrebu za posebnim posjetom prodajnom salonu.

Pored toga, novi Sorento uključuje bežični punjač za telefon, šest USB-C priključaka za punjenje (dva po redu) i Bose premium zvučni sustav. Pametni ključ (Digital Key) omogućuje još veću udobnost.

Nadograđeni ADAS i sigurnosne značajke

Novost u ovom modelu su Highway Drive Assist 2.0 s Lane Change Assist i Surround View Monitor (SVM) s funkcijom 3D prikaza. Forward Collision-Avoidance Assist također je nadograđen kako bi uključio skretanje i križanje raskrižja, Evasive Steering Assist, nadolazeću promjenu trake i promjenu strane trake.

Uz to, novi Sorento će i dalje biti dostupan s radarskim tempomatom (NSCC) temeljenim na navigaciji, pomoći za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA) s pomoći za izbjegavanje sudara u prometu u raskrižju (RCCA), pomoći za sigurno izlaženje iz vozila (SEA), nadzor mrtvog kuta (BVM), daljinska pametna pomoć pri parkiranju (RSPA) i pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju straga (PCA-R).

Dodatna nova značajka Away Close Tailgate pruža još više pogodnosti automatskim zatvaranjem prtljažnika nakon što vozač napusti područje detekcije iza automobila.

Sorento je opremljen s do sedam zračnih jastuka: dvostrukim prednjim zračnim jastucima, dvostrukim bočnim zračnim jastucima na prednjim sjedalima, bočnim zračnim zavjesama sa senzorom za prevrtanje, novim stražnjim zračnim jastukom za prsni koš u drugom redu i prednjim središnjim zračnim jastukom. Prednji središnji zračni jastuk, koji je novost u Sorentu, pruža dodatnu zaštitu za glavu putnika na prednjim sjedalima i dizajniran je da spriječi kontakt njihovih glava tijekom sudara.

Iako cjenik još nije gotov, saznali smo da cijene počinju od 62.199 eura za bogato opremljen 2.2 CRDi 4WD 8DCT, a prodaja kreće 16. svibnja.

Standardno dolazi s Kijinim sedmogodišnjim jamstvom do 150.000 prijeđenih kilometara odnosno prve tri godine bez ograničenja kilometraže.