'Minute iz proizvodnje automobila'

Montaža kotača: Pogledajte kako završava proizvodni proces novog Škoda Kodiaqa

31.07.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Nekad je montiranje kompletnih kotača automobila bio jako težak posao, ali danas tzv. manipulatori i kolica olakšavaju rad radnicima na proizvodnoj liniji. Unatoč tome, ovo je prilično dugotrajan proces, pa su uvijek dvije osobe zadužene za lijevu i desnu stranu

Uvijek je zanmiljivo vidjeti kako nastaju novi automobili, posebno onaj dio koji se odnosi na samu proizvodnju. U siječnju smo pisali kako je krenula serijska proizvodnja druge generacije Kodiaqa, njihovog vodećeg SUV modela, u tvornici u Kvasinyju, Češka Republika. U pripremi, tvrtka je izvršila značajna ulaganja u modernizaciju proizvodne linije i zavarivačke radionice. Prebacivanjem proizvodnje nove generacije Superba iz Kvasinya u Bratislavu u Slovačkoj, češki proizvođač automobila je stvorio dodatne kapacitete u Kvasinyu za proizvodnju SUV modela Kodiaq i Karoq.

U seriji kratkih videouradaka Škoda je pokazala i kako se sklapa novi Kodiaq, a danas smo priremili za vas i završni dio procesa na samoj proizvodnoj traci. Nakon što se karoserija spoji sa šasijom i pogonskim jedinicama, sljedeći koraci uključuju umetanje ostalih komponenti, uključujući i npr. hladnjak, u motorni prostor. Tada automobil dobiva svoje lice, tj. cijeli njegov prednji kraj. Prva su prednja svjetla, a zatim prednji branik s rešetkom hladnjaka. Unatoč velikoj veličini ovog dijela, radnici koji ga postavljaju na Škodu Kodiaq čine da ovaj postupak izgleda lako.

Montaža kotača na novom Škoda Kodiaqu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Vjerojatno niste očekivali da ćete vidjeti brak u Škodinoj seriji. No, to je zapravo uobičajena pojava na proizvodnoj traci, što je u ovom slučaju sklapanje Škoda Kodiaqa. Zove se tako jer motor, mjenjač, ​​kardanska vratila i osovine, spremnik goriva i razni drugi elementi nisu pojedinačno postavljeni na automobil, već svi odjednom. Cijeli montažni set dolazi ispod karoserije na posebnim kolicima, a zatim se dvije jedinice spajaju pomoću manipulatora.

Najprije se automobil kreće uzduž proizvodne trake obješen na posebnoj strukturi. U ovoj epizodi Škodine serije 'Minute iz proizvodnje automobila' pogledajte kako automobil dobiva kotače koji ga nose.

  • +3
Proizvodni proces novog Škoda Kodiaqa Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Montaža kotača automobila nekada je bila jako težak posao, ali danas manipulatori i kolica olakšavaju rad radnicima na proizvodnoj liniji. Unatoč tome, montaža kotača prilično je dugotrajna, pa su uvijek dvije različite osobe zadužene za lijevu i desnu stranu.

Snažna ruka manipulatora podiže diskove i gume, a radnik zatim usmjerava kotače na mjesto kako bi se moglo izvršiti početno pričvršćivanje. Zatim sve što trebaju učiniti je umetnuti vijke i pomoću drugog alata ih sve odjednom zategnuti na propisani moment. Sada gotovi automobil napokon može sam stajati na podlozi.