eu zahtijeva

Od srpnja će svi novi automobili morati imati crne kutije! Škoda otkriva koje podatke prikupljaju

18.06.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Počevši od srpnja, svi novi automobili koji se prodaju u EU moraju biti opremljeni snimačem podataka o događajima (EDR). Cilj je olakšati istraživanje nesreća. Kako rade crne kutije automobila i gdje ih možemo pronaći?

Jeste li znali da od 6. srpnja ove godine Europska unija zahtijeva da novi automobili imaju uređaj laički poznat kao 'crna kutija'? Namjena ovog uređaja je olakšavanje istrage prometnih nesreća. Inteligentni sustavi za pomoć pri brzini i pomoć pri ugradnji alkoholnih blokada također će biti potrebni u automobilima od srpnja ove godne. 'Službeni naziv uređaja je Event Data Recorder, skraćeno EDR', kaže Jan Večerník iz Škodinog tehničkog razvoja.

Kako radi?

Automobili zapravo ne moraju biti opremljeni novim fizičkim uređajem - EDR je samo nova softverska značajka, a upravljačka jedinica zračnog jastuka i njezina memorija koriste se za pohranjivanje obveznih podataka. Podaci se neprekidno zapisuju u memoriju, ali pohranjeni podaci se uvijek iznova prepisuju novim podacima osim ako se ne aktiviraju sigurnosni sustavi automobila (jednostavno rečeno, zračni jastuci).

'U slučaju nesreće, sustav sprema podatke u snimač pet sekundi prije udara i najviše pet sekundi nakon njega', objašnjava Večerník. U tom slučaju podaci se pohranjuju trajno i ne mogu se uređivati, mijenjati ili na bilo koji način brisati. 'Podaci se ne mogu nasilno unijeti u upravljačku jedinicu', ističe Jan Večerník.

Što EDR pohranjuje u slučaju nesreće?

'Sustav primarno bilježi podatke koji se odnose na sam sudar, kao što su vremena aktiviranja sigurnosnog sustava, status zauzetosti sjedala, promjene brzine itd. No, pohranjuju se i druge informacije, poput brzine automobila prije sudara, njegovog usporavanja u uzdužnom i bočnom smjeru. , stanje papučice gasa i kočnice, kut upravljača, informacije o statusu ABS-a i ESP-a te broj okretaja motora,' kaže Jan Večerník. Ukupno postoji više od tisuću podataka i vrijednosti koje različite jedinice automobila šalju kontrolnoj jedinici zračnog jastuka.

Podaci nisu dostupni vozačima ili servisnim centrima

Prikupljeni podaci služe samo kao pomoć u rasvjetljavanju prometnih nesreća. 'Niti korisnik automobila niti bilo koji serviser, niti bilo koja druga neovlaštena osoba neće imati pristup podacima', objašnjava Večerník. 'Podatke je moguće očitati samo posebnim alatom s odgovarajućom licencom. U pravilu će policijski službenici ili sudski vještaci biti jedini ovlašteni za pristup podacima', dodaje Jan Večerník.

Podaci pohranjeni u snimaču sigurno se ne koriste za praćenje ponašanja vozača. Ne postoje obveze niti posljedice za vozača kao rezultat pohranjivanja podataka. Istodobno, ne postoji rizik da netko nakon nesreće pokuša promijeniti podatke kako bi krivnju svalio na vozača koji nije kriv.

sve osim nogometa

Učitavanje...