VJEROVALI ILI NE!

Švicarski studenti postavili novi Guinnessov rekord u ubrzanju: Od nule do sto za 0,956 sekundi

13.09.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Studenti ETH Zuricha i Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu oborili su prethodni svjetski rekord u ubrzanju sa svojim ručno izrađenim električnim trkaćim automobilom mythen. Vozilo je ubrzalo od nule do 100 km/h za 0,956 sekundi na udaljenosti od 12,3 metra

Članovi Academic Motorsports Club Zurich (AMZ) su potpuno oduševljeni. Veći dio godine ovi studenti ETH Zürich (Švicarska) i Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu (Švicarska) provodili su svaku slobodnu minutu radeći na svom električnom vozilu, koje su nazvali mythen, prevladavajući neuspjehe i vraćajući se iznova na crtaću ploču zbog određenih komponenti.

Sada je Guinnessova knjiga rekorda potvrdila da je mythen oborio prethodni svjetski rekord ubrzanja za električna vozila. U švicarskom inovacijskom parku u Dübendorfu u Švicarskoj, točno nasuprot studentske radionice, njihov je trkaći automobil ubrzao od nula do 100 km/h za samo 0,956 sekundi, postigavši ovaj podvig na udaljenosti od samo 12,3 metra.

Za volanom je bila Kate Maggetti. Time je prethodni svjetski rekord od 1,461 sekunde, koji je u rujnu 2022. postavio tim sa Sveučilišta u Stuttgartu (Njemačka), nadmašen za više od trećine.

'Rad na projektu uz studij bio je vrlo intenzivan. Ali unatoč tome, bilo je jako zabavno raditi s drugim studentima na neprestanom stvaranju novih rješenja i primjeni u praksi onoga što smo naučili na satu. I, naravno, apsolutno je jedinstveno iskustvo biti uključen u svjetski rekord,' kazao je Yann Bernard, voditelj motora u AMZ-u.

Švicarski studenti postavili novi Guinnessov rekord u ubrzanju: od 0 do 100 km/h za samo 0,956 s Izvor: Promo fotografije / Autor: ETH Zürich / JG VIDEO GmbH

Lakši, jači, više vuče

Sve mythenove komponente, od tiskanih pločica (PCB) do kućišta i baterije, razvili su sami studenti i optimizirali za njihovu funkciju. Zahvaljujući upotrebi laganog karbona i aluminijskog saća, trkaći automobil teži samo oko 140 kg. Motori s glavčinama na četiri kotača koje su studenti sami razvili i poseban pogonski sklop daju vozilu impresivnu snagu od 240 kW, odnosno oko 326 KS.

'Ali snaga nije jedina stvar koja je važna kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja - učinkovit prijenos te snage na tlo također je ključan', kaže Dario Messerli, voditelj aerodinamike u AMZ-u. Konvencionalni bolidi Formule 1 to rješavaju aerodinamikom: stražnje ili prednje krilo guraju bolid na tlo. Međutim, ovaj učinak dolazi do izražaja tek kada automobil postigne određenu brzinu. Kako bi osigurao snažnu trakciju od samog početka, tim AMZ-a razvio je neku vrstu usisavača koji drži vozilo na tlu usisavanjem.

  • +8
Švicarski studenti postavili novi Guinnessov rekord u ubrzanju: Od nule do sto km/h za 0,956 sekundi Izvor: Ostale fotografije / Autor: Alessandro Della Bella / ETH Zürich

Vrući svjetski rekord

Tim AMZ-a već je dva puta postavio svjetski rekord ubrzanja za električne automobile – 2014. i ponovno 2016. Sljedećih godina njihov je rekord srušio tim sa Sveučilišta u Stuttgartu. Sada je svjetski rekord ponovno u švicarskim rukama, a studenti ETH Zürich uvjereni su da ga se više neće odreći u skorije vrijeme.

O Academic Motorsports Club Zürich (AMZ)

AMZ su osnovali studenti ETH Zürich 2006. Od tada, 30-ak članova svake godine razvijaju novi trkaći automobil, koji su prijavili na različita međunarodna natjecanja u dizajnu – u Europi poznata kao Formula Student. Nakon što je u početku razvio tri vozila pokretana motorom s unutarnjim izgaranjem, AMZ od 2010. proizvodi trkaće automobile isključivo na električni pogon. Klub nudi studentima priliku da svoja stečena teorijska znanja pretoče u praksu u izuzetno složenom, tehničkom okruženju. AMZ je financijski neovisan i podržavaju ga brojni sponzori kao i razna švicarska sveučilišta.