SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novi Transporter i Caravelle: Stiže 7. generacija bolja u svakom pogledu

16.09.2024 u 13:22

Bionic
Reading

U trenutku lansiranja na tržište biti će dostupno sedam učinkovitih verzija pogona. Ova ponuda po prvi put uključuje tri dizelska motora opremljena turbopunjačem (TDI), plug-in hibridni pogon (eHybrid) i tri električna pogona (e-Transporter i e-Caravelle)

Volkswagen gospodarska vozila predstavljaju potpuno novorazvijeni Transporter u sklopu svjetske premijere na sajmu IAA Transportation 2024. u Hannoveru. Posjetitelji sajma će od 17. do 22. rujna imati priliku vidjeti 7. generaciju uspješne linije proizvoda na štandu Volkswagen gospodarska vozila.

Svaka značajka podignuta je na novu razinu, pa tako novi Transporter dolazi s više prostora, povećanom korisnom nosivošću, većom maksimalnom težinom prikolice i većom ekonomskom učinkovitošću. Nadalje, najsuvremeniji sustavi potpore za vozača osiguravaju veću sigurnost, dok dobro osmišljen cockpit i upravljački elementi olakšavaju svakodnevicu.

Volkswagen predstavio 7. generaciju modela Transporter i Caravelle Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Isto vrijedi i za model Caravelle koji će biti predstavljen u isto vrijeme – autobus marke Volkswagen s devet sjedala. Po prvi put u povijesti modela Transporter i Caravelle, ova će višenamjenska vozila također biti dostupna s plug-in hibridnim pogonom i električnim pogonima kao alternativa ponudi dizelskih motora s turbopunjačem. Jasan dizajn novih kombi vozila osvježavajuće je nov, a opet jasno slijedi stil njihovih legendarnih prethodnika.

Od 1949. do danas

Predstavljanjem sljedeće generacije modela Transporter, Volkswagen gospodarska vozila konačno od sada nadalje provode svoju strategiju ponude 'pravog modela Bulli za svakog kupca'. Kad je prvi Transporter predstavljen medijima 1949. godine, nitko nije mogao niti zamisliti da će taj T1, pokretač njemačkog gospodarskog čuda u to vrijeme, postati tako uspješna obitelj modela.

A sada, 75 godina kasnije, Bulli je već dugo stalni dio svjetske automobilske kulturne baštine. Ponuda modela Bulli 2024. uključuje novi Transporter, Multivan i ID. Buzz. Linija proizvoda Transporter sastoji se od čisto gospodarskih vozila i serije Caravelle. Multivan je kombi za slobodno vrijeme i posao, a upravo je također predstavljen kao redizajnirani kamper California. ID. Buzz i verzija gospodarskog vozila ID. Buzz Cargo prve su ikone električne mobilnosti. Transporter, Multivan i ID. Buzz – 7. generacija modela Bulli – trenutačno čine najširu ponudu modela u svojoj klasi na tržištu.

Furgon, karavan, teretna platforma i Caravelle

Volkswagen gospodarska vozila nudi novi Transporter kao furgon (isključivo za prijevoz robe), furgon 'Plus' (teretni prostor, sjedala u drugom redu, razne pregrade), karavan (isključivo za prijevoz osoba) i kao dvostruku kabina s teretnom platformom i dugačkim međuosovinskim razmakom. Karavani i furgoni opcijski su dostupni s visokim krovom i produženim međuosovinskim razmakom.

Caravelle s devet sjedala dizajniran je za komercijalni prijevoz putnika – vrhunski shuttle i minibus. Volkswagen gospodarska vozila nudi neovisan model Caravelle u osnovnoj izvedbi, s opremom srednje razine Life i u top verziji Style.

Caravelle je također dostupan s produženim međuosovinskim razmakom. I Transporter kao furgon i Caravelle također su dostupni u verziji PanAmericana za vožnju na svim terenima.

  • +20
Volkswagen prdstavio 7. generaciju Transportera i Caravelle Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Ergonomsko radno mjesto vrhunske tehnologije

U redizajniranom izgledu cockpita modela Transporter i Caravelle, Volkswagen gospodarska vozila kombinira digitalni svijet zaslona i kontrola s robusnim tipkama, osiguravajući da je upravljački centar vozila za profesionalce u svakoj situaciji jednostavan i siguran.

To također uključuje integraciju različitih USB i 12 V utičnica te mogućnost dodavanja jedne ili u slučaju plug-in hibridnih i električnih modela do tri 230 V utičnice.

Korisna nosivost od 1,33 tone

Volumen prtljažnika u Transporter furgonu s normalnim međuosovinskim razmakom i krovom povećan je za više od 10 posto na 5,8 m³. S dugim međuosovinskim razmakom i visokim krovom, volumen prtljažnika furgona raste na 9,0 m³. Maksimalna korisna nosivost do 1,33 tone (dodatnih 0,13 t) odgovara većem volumenu tereta. Volkswagen je također povećao maksimalnu težinu prikolice za 0,3 t koja sada doseže do 2,8 t (kočeno, uspon od 12 posto).

Dizelski, hibridni i električni pogon

U trenutku lansiranja na tržište biti će dostupno sedam učinkovitih verzija pogona. Ova ponuda po prvi put uključuje tri dizelska motora opremljena turbopunjačem (TDI), plug-in hibridni pogon (eHybrid) i tri električna pogona (e-Transporter i e-Caravelle). TDI motori isporučuju 110 KS (81 kW), 150 KS (110 kW) i 170 KS (125 kW). TDI sa 170 KS (125 kW) uvijek dolazi u kombinaciji s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem koji je opcijski dostupan za TDI sa 150 KS (110 kW) kao alternativa 6- stupanjskom ručnom mjenjaču.

TDI modeli od 150 KS (110 kW) se mogu naručiti s pogonom na sve kotače 4MOTION. Plug-in hibridni pogon u kombinaciji s automatskim mjenjačem (eHybrid) karakterizira snaga sustava od 171 kW (232 KS). e-Transporter i e-Caravelle dolaze sa 100 kW (136 KS), 160 kW (218 KS) i 210 kW (286 KS). Kapacitet njihove baterije iznosi 64 kWh (neto).

U Hrvatskoj 7. generaciju uspješnog modela očekujemo na proljeće 2025. godine. Cijene za hrvatsko tržište zasad još nisu poznate.