prve fotografije

VW otkrio kako će izgledati novi Transporter i Caravelle, inovativna i svestrana vozila za profesionalce

02.08.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Novi modeli Transporter i Caravelle bit će prva kombi vozila marke Volkswagen koji će biti dostupni s turbodizelskim, plug-in hibridnim ili električnim pogonom. Na našem tržištu se očekuju tijekom prvog kvartala 2025. godine

Marka Volkswagen gospodarska vozila predstavlja prve fotografije potpuno novog modela Transporter. Svaki tehnički detalj i funkcija poboljšani su u usporedbi s prethodnikom. Nova generacija nudi više prostora, veću nosivost, veći kapacitet vuče, veću učinkovitost i još veće savršenstvo. Iako je marka Volkswagen gospodarska vozila zadržala prepoznatljivi dizajn modela Transporter, transformirala ga je i pripremila za novu eru. Sedma generacija proizvodne linije biti će uvedena u tri varijante modela Transporter (kombi vozilo, furgon i kamionet) te također kao model Caravelle (prijevoz putnika). Vozila pokreću najsuvremeniji turbodizelski, plug-in hibridni i električni pogonski sustavi. Pogon na sve kotače dostupan je opcijski. Zapravo, ponuda se nikada nije sastojala od tako široke lepeze kombi vozila: uz nove modele Transporter i Caravelle, kultni ID. Buzz i ID. Buzz Cargo, svestrani Multivan i novi model California kojemu je u osnovi model Multivan, marka Volkswagen gospodarska vozila ima idealno kombi vozilo za svakog kupca.

Ponuda modela

Volkswagen gospodarska vozila će nuditi novi Transporter kao furgon (teretni prostor isključivo za prijevoz robe), furgon Plus (teretni prostor s drugim redom sjedala za kombinirani prijevoz robe i putnika), Kombi (za prijevoz putnika) i kao varijantu s dvostrukom kabinom (platformska karoserija s dugim međuosovinskim razmakom). Varijante Kombi i furgon opcijski su dostupne s visokim krovom i produljenim međuosovinskim razmakom. Sa svojih devet sjedala ekskluzivniji model Caravelle razvijen je za komercijalni prijevoz putnika – idealan kao shuttle vozilo i taksi velikog kapaciteta. Volkswagen gospodarska vozila nudit će Caravelle kao početnu verziju, sa srednjom razinom specifikacije opreme u varijanti Life ili vrhunskom u varijanti Style. Model Caravelle dostupan je također s produženim međuosovinskim razmakom. Još jedna varijanta, PanAmericana omiljena je za sve ljubitelje ovih vozila. Sa svojim robusnim dizajnom za sve terene i ekskluzivnim detaljima opreme ovaj neustrašivi 'Bulli' bit će dostupan na osnovi modela Transporter i Caravelle u novoj generaciji.

Nova ponuda pogona

Debijem novih varijanti modela Transporter i Caravelle marka Volkswagen gospodarska vozila značajno proširuje svoju ponudu pogonskih sustava. Uz najnovije turbodizelske motore (TDI) oba modela bit će dostupna s plug-in hibridnim pogonom i s potpuno električnim pogonom. Kad krene faza pretprodaje bit će dostupne tri različite opcije snage TDI motora: 81 kW (110 KS), 110 kW (150 KS) i 125 kW (170 KS). Novorazvijeni plug-in hibridni pogon (eHybrid) sa sistemskom snagom od 171 kW (232 KS) također će biti moguće naručiti. Uslijedit će naknadno i tri električna pogona snage 100 kW (136 KS), 160 kW (218 KS) i 210 kW (286 KS) te neto kapaciteta baterije od 64 kWh. Uz to bit će dostupna električna verzija sa smanjenom snagom i manjom baterijom za gradski dostavni prijevoz. Modeli TDI i eHybrid dolaze s pogonom na prednje kotače. Sustav pogona na sve kotače 4MOTION dostupan je opcijski za TDI verzije od 110 kW. Potpuno električni modeli imaju pogon na stražnje kotače. Ovdje se također planira i varijanta s pogonom na sve kotače, ali naknadno. Varijanta TDI od 125 kW standardno je opremljena automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Taj je mjenjač također dostupan opcijski za varijantu TDI od 110 kW. Automatski mjenjač obvezan je za plug-in hibridne i električne modele.

Model Transporter

Baš kao Bulli

Vozačeva vrata otvaraju vrata u novi svijet kombi vozila marke Volkswagen. Sedma se generacija više ne pokreće ključem, nego općenito gumbom za pokretanje uz 12“ digitalnu instrumentnu ploču i 13“ infotainment zaslon. Standardno višenamjensko kolo upravljača opremljeno je pregledno raspoređenim gumbima. Jačina zvuka infotainment sustava namješta se pomoću kola upravljača ili klasičnog rotirajućeg gumba. Ručica ručne kočnice ukinuta je i zamijenjena je prekidačem za parkirnu kočnicu koji se nalazi u sredini instrumentne ploče. Novitet je i ručica za odabir na stupu upravljača koja štedi prostor u automatskim varijantama. Ona omogućuje još bolji pristup teretnom ili putničkom prostoru. Veliki držači za čaše u središnjoj konzoli, koja je pomaknuta prema naprijed (ovisno o opremi), te dodatni držači za čaše i praktični pretinci za pohranu na vrhu instrumentne ploče olakšavaju svakodnevni rad. Obilježje kombi vozila Bulli: visoka i pregledna instrumentna ploča, visok položaj sjedala i ergonomski raspored svih elemenata za rukovanje.

Savršena upotrebljivost

Novi Transporter dugačak je 5050 mm (dodatnih 146 mm u usporedbi s modelom T6.1). Njegov međuosovinski razmak produžen je za 97 mm na 3.100 mm, međuosovinski razmak produžen za 400 mm bit će također opcijski dostupan (ukupna dužina: 5450 mm). Uz 2032 mm vanjska širina modela Transporter povećana je za 128 mm u usporedbi s prethodnicima (bez vanjskih zrcala). Maksimalna širina između kućišta kotača povećana je za 148 mm na 1392 mm. To olakšava spremanje europaleta. Duljina teretnog prostora na podu modela Transporter s normalnim međuosovinskim razmakom iznosi 2602 mm, što odgovara dodatnih 61 mm. Uz produženi međuosovinski razmak duljina prtljažnika raste na 3002 mm. Zahvaljujući povećanoj duljini, širini i međuosovinskom razmaku marka Volkswagen gospodarska vozila uspjela je značajno povećati nosivost novog modela Transporter.

Najveća zapremina za pohranu u varijantama s normalnim međuosovinskim razmakom sada iznosi 5,8 m3 . Varijante s dugim međuosovinskim razmakom i visokim krovom mogu primiti zapreminu do 9,0 m3 . Model Transporter može biti opremljen s do šest sjedala u putničkom prostoru i raznim pregradama. Optimalna opskrba energijom: električna oprema napaja se pomoću različitih sučelja, uključujući USB-A, USB-C i 12-V utičnice. 230-V utičnice za uređaje dostupne su kao dodatna oprema. U varijantama s dizelskim motorima 230-V utičnica uvijek se nalazi na okviru vozačeva sjedala. Model Transporter s električnim pogonom opcijski će imati i dvije dodatne utičnice u području oko D stupa. Ukupna sistemska snaga od 230 V iznosi do 2300 W. To znači da postoji odgovarajući izvor napajanja za bilo koji električni uređaj – od prijenosnih računala do kružnih pila.

Novi VW Transporter Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Povećana korisna nosivost i kapacitet vuče

Usprkos svojoj veličini novi model Transporter uz visinu manju od 2,0 metra (normalan krov) može pristupiti konvencionalnim parkiralištima na više katova. S promjerom zaokreta od samo 11,8 metara (normalan međuosovinski razmak) također pri manevriranju svladava uske zavoje bez napora. Osim toga, marka Volkswagen gospodarska vozila osigurala je da ovaj automobilski alat za profesionalce također može nositi težinu tereta koji prevozi: maksimalna korisna nosivost iznosi do 1,33 tone. A ako ni to nije dovoljno, nova generacija modela Transportera može, ovisno o varijanti, povući prikolice težine do 2,8 tona, gdje god je potreban teret.

Poboljšana standardna oprema

Marka Volkswagen gospodarska vozila proširila je standardni paket opreme za svoje nove modele Transporter u usporedbi s prethodnicima. Od sada uvijek na vozilu: LED glavna svjetla, LED stražnja svjetla, elektronička parkirna kočnica s funkcijom Auto Hold, 12“ digitalni instrumenti (Digital Cockpit), infotainment sustav (uključujući DAB+, Apple CarPlay, Android Auto, online usluge i 13“ dodirni zaslon), višenamjensko kolo upravljača, sustav pokretanja bez ključa Keyless Start, senzor za kišu, potpora zadržavanja vozila na voznom traku (Lane Assist), funkcija automatskog kočenja u nuždi (Autonomous Emergency Braking) i sustav dinamičnog prikaza prometnih znakova (Dynamic Road Sign Display). Varijanta Kombi sada je standardno opremljena i pregradom, a ona opremljena stražnjim prozorima ima tri zasebna sjedala u drugom redu sjedala te audio sustav sa šest umjesto četiri zvučnika.

Model Caravelle

Devet sjedala kao standard

Model Caravelle idealan je izbor za taksi ili shuttle bus velikog kapaciteta. Početna verzija već standardno nudi uklonjivu klupu s tri sjedala u trećem redu, što daje ukupno devet sjedala. U usporedbi s verzijama modela Transporter model Caravelle ima profinjenu tkaninu sjedala, bočne zračne jastuke i zračne zavjese u kabini te audio sustav s deset zvučnika. Srednja razina opreme Life poboljšana je značajkama kao što su branici, kućišta vanjskih zrcala i ručice u vratima u boji vozila, klimatizacija, nasloni za ruke za vozačevo sjedalo, suvozačevo sjedalo podesivo po visini s namještanjem potpore za kralježnicu i nasloni za ruke u boji vozačeva sjedala, jedinstvene dekorativne obloge, tri dodatna USB priključka u putničkom prostoru i 16“ aluminijski naplatci.

Vizualno upečatljiva perjanica

Varijantu Style modela Caravelle izvana je moguće prepoznati po upečatljivoj prednjoj strani s tamnom kontrastnom trakom koja uključuje integriranu kromiranu traku. Kromirana obloga nastavlja se na Matrix LED glavna svjetla – u ovom slučaju kao dio standardne opreme – koja također uključuju funkciju svjetla za skretanje te svjetla za loše vremenske uvjete. U usporedbi s varijantom Life ostale značajke varijante Style modela Caravelle uključuju LED stražnja svjetla s prilagođenom svjetlosnom signaturom, zaštitno staklo na stražnjoj strani i 17“ aluminijske naplatke.

Također kao standardna oprema: sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa Keyless Access, električno preklopiva vanjska zrcala, dvobojna sjedala od umjetne kože, prepoznatljive aplikacije u unutrašnjosti, višenamjensko kožno kolo upravljača, velika središnja konzola s držačima za čaše, trozonski automatski klima-uređaj s dodatnom elementom za rukovanje stražnjim zaslonom (u oblozi krova) i zaslonom za sunce u drugom redu sjedala. Model Caravelle opcijski je moguće ukrasiti detaljima poput velikog panoramskog krova i sound sustava Harman Kardon s 14 zvučnika (uključujući subwoofer).

  • +7
Novi VW Transporter i Caravelle Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Model PanAmericana

Za upotrebu u posebno zahtjevnim uvjetima

Četvrta generacija modela Transporter bila je dostupna uz paket opreme PanAmericana od 2001. nadalje. Petom generacijom varijanta PanAmericana postala je samostalna, ekskluzivna verzija modela, evoluirajući u kultni klasik. Stoga je bilo jasno da će marka Volkswagen gospodarska vozila također ponuditi sedmu generaciju linije proizvoda – koja se sada prezentira prvi put – kao varijanta PanAmericana. Ta će varijanta biti dostupna u kombinaciji furgona i modela Caravelle. Izvana je nova varijanta PanAmericana prepoznatljiva po svojim robusnim oblogama za sve terene na bočnim pragovima i rubovima kućišta kotača, branicima zrnate strukture dizajniranim za teške uvjete te obojenoj rešetci hladnjaka. Zaštitne presvlake također štite poklopac prtljažnika ili stražnja krilna vrata u donjem dijelu.

U unutrašnjosti ovo kombi vozilo dočekuje vozača i putnike s osvijetljenim umetcima za stepenice od plemenitog čelika, crnim aplikacijama visokog sjaja na instrumentnoj ploči i kromiranim unutrašnjim ručicama vrata. Druge prepoznatljive značajke uključuju ekskluzivne tkanine za sjedala s natpisom PanAmericana integriranim u naslone te kontrastne šavove usklađene po boji. Varijanta PanAmericana modela Caravelle standardno je opremljena novim 19“ aluminijskim naplatcima Indianapolis (u crnoj boji sa završetkom Diamond Cut), koji su također opcijski dostupni za varijantu PanAmericana modela Transporter. Opcijski pogon 4MOTION na sve kotače savršeno nadopunjuje karakter i raspon primjene obje varijante PanAmericana.