Vatra i led

VW predstavlja ID.3 GTX FIRE+ICE: U počast posebnom modelu Golfa Mk2 Fire and Ice iz 1990.

10.09.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Model FIRE+ICE koristi do sada najsnažniji VW-ov električni motor iz modela ID.3 GTX Performance s izlaznom snagom od 240 kW (326 KS) i 545 Nm. Ubrzanje od 0-100 km/h je samo 5,7 s, a najveća brzina ograničena na 200 km/h

Volkswagen predstavlja ID.3 GTX FIRE+ICE na ID. Meeting okupljanju u švicarskom gradu Locarnu. Razvijen u suradnji s luksuznim sportskim modnim brendom Bogner sa sjedištem u Münchenu, automobil podsjeća na legendarni Golf Fire and Ice, koji je postigao iznenađujući uspjeh 1990-ih i od tada je postigao kultni status među obožavateljima. S ekskluzivnom završnom obradom u 3 sloja s efektom staklenih kuglica i brojnim detaljima u unutrašnjosti, vozilo odaje počast svom prethodniku i prenosi svoju dizajnersku ideju u potpuno električno moderno doba.

Andreas Mindt, voditelj dizajna u Volkswagenu, je rekao: 'S ID.3 GTX FIRE+ICE naglašavamo koliko je naš sportski vrhunski model vrlo emotivan. Naš dizajnerski tim nevjerojatno se zabavio reinterpretirajući kultni dizajn iz 90-ih i tako ga dalje razvijajući.'

Bliska suradnja s Bognerom

Ideja za vozilo potekla je od djelatnika tehničkog razvoja. Kao i kod Golfa Mk2 Fire and Ice, dizajneri iz Volkswagena i Bognera su radili zajedno. Tom Becker, direktor BOGNER FIRE+ICE, je izjavio: 'Kombinacija našeg branda performansi FIRE+ICE sa sportskim ID.3 GTX je Bognerova moderna interpretacija kultnog Golfa Fire and Ice. Posebnost je što smo uspjeli integrirati mnoge naše originalne materijale i dodatke u unutrašnjost vozila.'

ID.3 GTX FIRE+ICE Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Individualizirani vanjski dizajn

ID.3 GTX FIRE+ICE ističe se prije svega zahvaljujući svojoj ekskluzivnoj 3-slojnoj završnoj obradi s efektom staklenih kuglica. Boja s bisernim efektom Electric Violet posebno je razvijena za ovaj jedinstveni model i reinterpretacija je vanjske boje Golfa Mk2 Fire and Ice. Troslojna boja osim tamnoplave bazne boje sadrži posebne staklene kuglice, koje stvaraju poseban efekt boje i izvanredan karakter.

Ovisno o intenzitetu svjetlosti, boja se mijenja od tamnoplave do ljubičaste ili čak crne. Traka krovnog okvira dodaje sportski naglasak snažnom crvenom eloksiranom bojom Flaming Red. Na bočnim stranama vozila dominiraju folije s geometrijskim uzorkom FIRE+ICE (vatra i led) u transparentnoj mat boji.

  • +23
Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE Izvor: Promo fotografije / Autor: Daniel Wollstein

Još jedna posebna značajka su 21-colni naplatci, koji naglašavaju dinamičan izgled plavom anodiziranom bojom sa sjajnim prizvukom. Izvorni logotip FIRE+ICE iz 1990-ih krasi B-stup i rubni spojler na krovu.

Detalji unutrašnjosti

Interijer je podijeljen u dvije boje. Dok istaknuta boja Flaming Red za 'FIRE' prevladava na sjedalima i šavovima na strani vozača i sjedalu iza, sjedala i unutrašnjost na strani suvozača karakteriziraju elementi dizajna u ledeno plavoj boji ('ICE'). Papučice gasa od nehrđajućeg čelika imaju poseban dizajn 'FIRE+ICE' umjesto dizajna Play/Pause poznatog iz ID-a. obitelj. Ubrzajte s logotipom 'FIRE' - kočite stajući na logo 'ICE'.

Gornji dio ploče s instrumentima i podne prostirke također su prilagođeni laserski ugraviranim uzorkom 'FIRE+ICE'. Inspirirani kolekcijama Bogner FIRE+ICE, korištene su brojne boje, tkanine i elementi.

Sjedala su prošivena i odražavaju dizajn trenutnih jakni FIRE+ICE, uključujući legendarne B-zatvarače (ciferšluse kolokvijalno). Ako ih otvorite na sjedalima, ispod će se pojaviti originalna tkanina FIRE+ICE iz 1990-ih. Trake od torbi iz kolekcije FIRE+ICE također su korištene iza prednjih sjedala.

Tehničke karakteristike iz ID.3 GTX Performance

Snažan motor, velika baterija i veliki kapacitet punjenja korišteni su iz serijskog modela ID.3 GTX Performance. Verzija FIRE+ICE koristi do sada najsnažniji Volkswagenov električni motor s izlaznom snagom od 240 kW (326 KS) i najvećim okretnim momentom od 545 Nm. Ovaj elektromotor ubrzava model ID.3 GTX FIRE+ICE od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi. Najveća brzina je elektronički ograničena na 200 km/h.

Šasija specifična za GTX, koja je opremljena jačim stabilizatorima i Sport DCC adaptivnom kontrolom šasije, također je prilagođena vrlo visokim performansama pogonskog sustava. Električnu energiju osigurava 79 kWh litij-ionska baterija (neto), koja se može puniti na DC brzim punionicama do 185 kW. Ovom snagom baterija se može napuniti od 10 do 80 posto za oko 26 minuta. Kombinirani WLTP domet je do 601 km.

Legendarni model Golf Mk2 Fire and Ice

S posebnim modelom 'Fire and Ice' Volkswagen je 1990. godine predstavio ekskluzivnu verziju Golfa Mk2 koja je bila i sportska i udobna. Njegov dizajn nastao je u suradnji s modnim dizajnerom i redateljem Willyjem Bognerom.

Sa svojim ekstravagantnim izgledom - tamnoljubičastim bisernim završnim premazom, aluminijskim naplatcima, prednjim spojlerom i produžecima karoserije - i snažnim motorom između 90 i 160 KS, Golf Fire and Ice, posebno verzija GTI, brzo je postao tražen rijetkost. Postao je iznenađujući uspjeh. Ukupno je prodano 16.700 primjeraka, iako je prvotno bilo planirano samo njih 10.000.