NEMAju mira pred izbore

Bjesni verbalni rat Turske i Nizozemske; Erdogan ne bira riječi

12.03.2017 u 20:40

  • +7

Napeto između Nizozemske i Turske

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Dylan Martinez

Bionic
Reading

U nedjelju se nastavio verbalni rat Nizozemske i Turske koji je buknuo nakon što je nizozemska vlada zabranila je slijetanje zrakoplovu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, koji je planirao u subotu obratiti se na skupu u povodu referenduma o proširenje ovlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

Nizozemci su i ministricu obitelji Fatmu Betul Sayan Kaya, koja je doputovala automobilom do konzulata u Rotterdamu, vratili na granicu s Njemačkom. 

Turski predsjednik Erdogan upozorio je zbog toga Nizozemsku da će ‘platiti cijenu’. ‘Oni će svakako platiti cijenu i naučiti što je diplomacija’, kazao je. Erdogan je optužio Nizozemsku za ‘drsko’ ponašanje i zaprijetio da će sam putovati na skupove u inozemstvo, javlja Guardian. 

‘Zapad je jasno pokazao svoje pravo lice zadnjih nekoliko dana. To što smo vidjeli... jasno je pokazivanje islamofobije’, ustvrdio je. ‘Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali sam bio u krivu. Nacizam živi na Zapadu’, istaknuo je. On je pozvao međunarodne organizacije da nametnu sankcije Nizozemskoj.

Nizozemsku u srijedu čekaju izbori 

Nizozemsku u srijedu očekuju izbori, a ankete govore da Rutte i protuislamski političar Geert Wilders vode vrlo tijesnu utrku. Rutte je zabranu održavanja turskih skupova i sudjelovanje turskih ministara na njima obrazložio prijetnjom za javni red i mir. U Nizozemskoj živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasovati u obje zemlje.

Nizozemski premijer Mark Rutte u nedjelju je kazao da će sve učiniti kako bi smirio diplomatsku svađu s Turskom za koju je kazao da je, nakon dva incidenta u subotu, najgora koju je Nizozemska iskusila s Turskom posljednjih godina, a Turska je odgovorila da očekuje ispriku. U međuvremenu su u Istanbulu prosvjednici ispred nizozemskog konzulata rastrgali zastavu te zemlje i zamijenili je turskom zastavom.

U glavnom gradu Švedske je vlasnik dvorane koja je trebala ugostiti skup s dužnosnikom iz turske vladajuće stranke poništio ugovor o zakupu, ne obrazloživši svoju odluku. Skupove su također zabranile i Njemačka i Austrija.

Francuzi smiruju tenzije 

 Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayraul pozvao je u nedjelju na ‘smirivanje’ diplomatske krize između Turske i Nizozemske,  Francuska je Cavusogluu dopustila da su nedjelju sudjeluje na sličnom skupu u Metzu.

Švicarska mu nije dopustila sudjelovanje na nedjeljnom skupu u Zurichu. Erdogan je zahvalio Francuskoj na tome. ‘Francusku nisu zavele takve igre’, kazao je. 

Ayrault je objasnio da je riječ o slobodi okupljanja te da ne postoji prijetnja javnom redu zbog koje bi skup trebalo zabraniti. U Francuskoj živi oko 700.000 Turaka. Pravo glasa ima ih 70.000, glasuje ih obično oko 60 posto.

Danci stali uz Nizozemce 

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen predložio je u nedjelju svome turskom kolegi Binaliju Yildirimu da zbog diplomatske krize izmeđuTurske i Nizozemske odgodi svoj posjet Danskoj, predviđen za kraj ožujka. ‘Taj posjet ne bi se mogao odvijati, a da pritom zanemarimo trenutne turske napade na Nizozemsku. Predložio sam turskome kolegi da odgodi naš sastanak’, napisao je danski premijer u priopćenju.

‘U normalno vrijeme bilo bi zadovoljstvo primiti turskog premijera Yildirima s kojim sam otvoreno i konstruktivno razgovarao 10. prosinca u Ankari’, dodao je. Rasmussen je istaknuo da Danska zabrinuto prati događaje u Turskoj gdje su demokratska načela pod jakim pritiskom.