wall street

Cijena dionice Tesle porasla nakon najave o novom naprednom softveru za samostalnu vožnju

06.09.2024 u 07:03

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak u nervoznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks oslabili dok investitori čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,54 posto, na 40.755 bodova, a S&P 500 0,3 posto, na 5.503 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,25 posto, na 17.127 bodova.

Na tržištu vlada nervoza uoči objave podataka o zapošljavanju u američkom gospodarstvu u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatnim stopama.

Jučer je objavljeno istraživanje Instituta za upravljanje nabavom koje je pokazalo da su aktivnosti u uslužnom sektoru u SAD-u u kolovozu porasle, dok je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošli tjedan pao.

Usporava tržište rada

Izvješće ADP-a, najveće agencije za zapošljavanje u SAD-u, pokazalo je, pak, da je u privatnom sektoru u kolovozu zaposleno najmanje radnika od siječnja 2021., a podaci za prethodni mjesec revidirani su niže, što ukazuje na usporavanje tržišta rada.

"Tržište se stalno njiše između želje za rizikom i bijega od rizika dok investitori prate makroekonomske pokazatelje jer je Fed poručio da će ih pratiti radi donošenja odluke o kamatnim stopama. Tržište prati podatke kako bi steklo uvid u to kako se gospodarstvo ponaša u vezi scenarija prizemljenja i što to sve znači za Fedovu kamatnu politiku", kaže Wasif Latif, predsjednik u tvrtki Sarmaya Partners.

Na tržištu se očekuje da će Fed u rujnu početi smanjivati kamatne stope, nakon što je godinama vodio restriktivnu monetarnu politiku. Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

Dionica Tesle skočila nakon najave iz kompanije

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago pali, Nasdaq indeks blago je jučer porastao, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Tesle za gotovo 5 posto, nakon što je kompanija objavila da će pokrenuti svoj napredni softver za potpuno samostalnu vožnju za pomoć vozačima u prvom kvartalu sljedeće godine.

A na europskim su burzama najvažniji indeksi u četvrtak pali četvrti dan zaredom. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 8.241 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 18.576 bodova, a pariški CAC 0,92 posto, na 7.431 bod.

Azijske burze pale, dolar oslabio

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, a na putu tjednog gubitka za više od 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,9 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto, dok se u Hong Kongu ne radi zbog uragana.

Dolar i cijene nafte na putu tjednih gubitaka

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, pa je na putu tjednog gubitka od oko 0,7 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,25 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 143,55 na 143,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1110 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1080 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,01 posto, na 72,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,02 posto, na 69,20 dolara. Cijene 'crnog zlata' na putu su velikih tjednih gubitaka jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što znači da bi mogla oslabiti i potražnja za naftom.