POVIJESNI REKORD

Cijena zlata probila psihološku granicu od 2.400 dolara po unci

21.05.2024 u 09:16

Bionic
Reading

Cijena zlata porasla je na novu rekordno visoku razinu, probivši apsolutni vrhunac i prvi put u povijesti premašivši psihološku granicu od 2.400 dolara po unci.

Rast cijena zlata u zadnjih je pet godina ukupno veći za 80 posto i uvelike je uvjetovan nestabilnom situacijom u svjetskom gospodarstvu.

Izbijanje rata na Bliskom istoku prošle jeseni, u kombinaciji s tekućim rusko-ukrajinskim ratom, potaknulo je potražnju za zlatom dok su se ulagači usmjeravali prema tradicionalnoj imovini koja teži kvaliteti.

Također, sankcije protiv Rusije i prijetnja daljnjim trgovinskim barijerama potaknule su mnoge središnje banke da povećaju izdvajanja zlata u svom portfelju u pokušaju diverzificiranja svoje izloženosti u odnosu na valutu bilo koje zemlje.

Ovaj trend posebno je izražen u Kini.

Prosječni godišnji rast cijene zlata u eurima u posljednjih je 20 godina veći za osam posto, a od početka ove godine cijena je narasla za više od 17 posto.

Iako trenutno nismo u razdoblju financijske krize, velika potražnja od strane središnjih banaka i individualnih investitora (ponajviše iz Kine) podigla je cijenu zlata na najviše razine u povijesti.