SRETNI ZBOG LNG-A

Čikotić: Ne znam hoće li rasti cijene plina, ali borimo se za građane

17.02.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Europska komisija je odobrila Hrvatskoj sufinanciranje LNG terminala na Krku s bespovratnih 102 milijuna eura. Također, odobreno je i sufinanciranje projekta unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid koji je ocijenjen kao najinovativniji projekt

Projekt LNG terminala za otoku Krku financira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a odluka o tomu donesena je na sastanku Koordinacijskog odbora CEF-a.

CEF je namijenjen ulaganju u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije. Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50 posto i radova u iznosu od 27,94 posto, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

Tu je vijest komentirao i Ante Čikotić, državni tajnik za energiju. 'Novac smo dobili na temelju zalaganja Vlade. Imamo viziju i znamo što želimo. Zakon o plinu koji smo uputili ne ide zbog toga da dignemo, već da zauzdamo njegovu cijenu, mi znamo kako to napraviti', rekao je Čikotić novinarima. 

Dodao je kako LNG-om želi osigurati opskrba plinom. 'Ministar (Dobrović) idući tjedan ide u Azerbajdžan jer želimo ojačati nove dobavne pravce i radimo na tome jer želimo da opskrba i cijena u Hrvatskoj bude konkurentna', dodao je.  Na novinarsko pitanje hoće li od 1. travnja porasti cijene plina, Čikotić je rekao da ne zna, ali i da će se boriti da cijene ne porastu.