ODBIO I AUSTRIJU

Cipras ne želi smanjiti mirovine u Grčkoj

17.06.2015 u 18:32

Bionic
Reading

Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras i dalje ustraje u svojem protivljenju novom smanjenju mirovina kako bi dobio financijsku pomoć, nakon sastanka s austrijskim kancelarom koji je u srijedu doputovao u Atenu ne bi li se u posljednji trenutak pronašlo rješenje koje bi omogućilo ostanak Grčke u eurozoni.

Werner Faymann, jedan od Grčkoj najnaklonjenijih europskih čelnika, razgovarao je s Ciprasom u njegovu uredu u Ateni gotovo dva sata, no pomaka nije bilo.

"Prostora za novo smanjenje mirovina nema. Ne možemo razumjeti opsesiju vjerovnika smanjenjem mirovina", rekao je Cipras novinarima nakon sastanka.

"Ne postignemo li častan kompromis i ekonomski održivo rješenje, preuzet ćemo odgovornost da kažemo 'ne' nastavku jedne katastrofalne politike."

Sastanak je održan dan prije ključnog sastanka ministara financija eurozone, koji bi mogao biti posljednja prilika za dogovor.

"Ne vidim rješenje, ali mislim da, ako ga doista želimo, imamo dobre šanse", rekao je Faymann.

Dodao je da ne može zamisliti prosperitetnu i mirnu budućnost za Europu ako Grčka napusti eurozonu te istaknuo da i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker želi kompromis.

Faymann smatra da bi Atena i vjerovnici trebali pregovarati kao jednakopravni partneri, bez "likovanja nad tuđom nesrećom".

"Osobno mislim da nije pametno nametati nova smanjenja mirovina, posebice onih malih", rekao je. "Ali mislim da u pregovorima morate nešto ponuditi zauzvrat", rekao je. "Vidio sam neke naznake da premijer i vlada rade na tim protuprijedlozima."