kontroverze

Da nema amonijaka, Oreo keksi ne bi bili crni. Iako to nije nezakonito, ljudi su se počeli pitati je li štetno?

20.12.2022 u 19:47

Bionic
Reading

Sigurno niste znali da Oreo, već desetljećima najpopularniji keks na svijetu, svoju crnu boju duguje dodatku amonijaka tijekom procesa proizvodnje. Iako to nije neobično ni nezakonito, ljudi su se počeli pitati je li štetno

U Nizozemskoj se vodi burna rasprava o tvornici kakaovca Olam u selu Koog aan de Zaan, nedaleko od Amsterdama, a lokalni mediji izvještavaju da tvrtka godinama koristi velike količine amonijaka (NH3), dodajući ga mljevenim zrnima kakaovca kako bi dobila prah crne boje. Taj kakao u prahu kupuje proizvođač keksa Mondelez za izradu keksa Oreo.

Olam je već dugo na udaru kritika zbog velikih emisija amonijaka. Prema pisanju nekih medija, nizozemska vlada bila je svjesna proizvodnog procesa i na zahtjev tvrtke prikrila je informacije o uvozu stotina tona amonijaka. To je pak potaklo druga pitanja. Primjerice, zašto se poljoprivrednike kažnjava za prekomjernu upotrebu dušika ili amonijaka prilikom gnojenja tla dok velika industrija radi što hoće?

Hlapljiv i bezbojan plin amonijak ima vrlo oštar miris, a uz to je otrovan ako se udiše. U prehrambenoj industriji jedan je od alkalnih reagensa koji se koriste za preradu kakaovca te je nadaleko poznat i prihvaćen aditiv.

'Amonijak se koristi za potamnjivanje kakaa, uklanjanja mu gorčinu ili ga čini topljivijim, naprimjer za čokoladno mlijeko', objasnio je Bruno De Meulenaer, profesor sigurnosti hrane na Sveučilištu Gent, za Brusselstimes.

Oglasila se i kompanija Mondelez te je u priopćenju za javnost naglasila da su 'keksi Oreo sigurni za jelo i ne predstavljaju nikakav rizik za sigurnost hrane'. Potvrdio je to i profesor Meulenaer kazavši: 'Amonijak se gubi tijekom procesa pečenja.'

Oreo keksi
  • Oreo keksi
  • Oreo keksi
  • Oreo keksi
  • Oreo keksi
  • Oreo keksi
    +4
Oreo Izvor: Profimedia / Autor: Richard B. Levine / Avalon / Profimedia

Agencija za hranu FASFC naglasila je da na ambalaži mora biti naveden i dobiveni proizvod, amonijev karbonat (ili E503), što je slučaj s Oreom.

'Ovo je ovlašteni dodatak hrani koji se uglavnom koristi zbog svog učinka fermentacije', rekla je Hélène Bonte iz agencije za De Standaard.