hotelijer iz splita

'Dalmaciji je teže nego Istri. Bez aviona jadna nam ova sezona'

21.06.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Nenad Nizić, vlasnik hotela u centru Splita i predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Hrvatske 'Stories', ističe da se Istra budi puno prije Dalmacije jer su im stigli auto-gosti iz susjednih zemalja

'Nama u Dalmaciji trenutno je popunjenost u hotelima "Stories" 15-20 posto, a njima 50 posto, a kod države smo u istoj kategoriji mjera pomoći. Moje je mišljenje da bi u tom kontekstu trebalo razmisliti o tome da se te mjere različito postave ovisno o pojedinim područjima u Hrvatskoj koja su različito zahvaćena posljedicama pandemije. Ovdje se ne radi o nečijoj sposobnosti ili nesposobnosti, neki su jednostavno zemljopisno bliže tržištima kao auto-destinacija nego drugi i to im je stvorilo drukčije uvjete poslovanja', rekao je Nizić za Slobodnu Dalmaciju.

'Mi smo dominantno avio-destinacija. To se najbolje vidi iz strukture naših gostiju u hotelima Dubrovnika, Splita, Hvara: više od 60 posto čine Amerikanci, zatim Britanci, a oni su avio-gosti. Njih za sada nema i neće ih biti još neko vrijeme. Čak i kad se ponovno otvore avionske linije, znamo da u ovoj sezoni neće biti tih letova prema Hrvatskoj', upozorio je Nizić.

Vjeruje da će mali luksuzni hoteli, s obzirom na to da nemaju velike kapacitete, biti lakše prebroditi krizu nego velikim hotelskim kućama

''Imamo 17 hotela sa po sedam do 60 kreveta, znači oko 600 soba. Ovog trenutka popunjenost je između 15 i 20 posto, a nama je cilj da bude 25-30 posto i to bi nam pokrilo neke stavke. U bilanci i strukturi troškova, tih 30 posto spasilo bi nas zimi', rekao je Nizić.