sveta katarina

Dragan Primorac šef je jedne od najvećih privatnih bolnica. Provjerili smo kako posluje

01.08.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Dragan Primorac, osim što je pedijatar, forenzičar, genetičar, sudski vještak, bivši ministar znanosti u vladi Ive Sanadera i kandidat za predsjednika države uz potporu HDZ-a, uspješan je poduzetnik. Suvlasnik je i šef Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina u Zagrebu

Primorac je svoju kandidaturu objavio u srijedu te poručio da je riješio sva svoja životna pitanja i nije opterećen nikakvim poslovnim aspektom.

'Nedvojbeno politika mora biti rad za opće dobro pa ću, kada su u pitanju životni standardi građana, biti najglasniji. Kao predsjednik, učinit ću sve da građani Hrvatske imaju život ispunjen blagostanjem i smislom, a Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilika za sve', poručio je Primorac prilikom objave kandidature.

Sudeći prema rezultatima njegove bolnice, novac u njegovu životu doista nije problem, jer tvrtka iz godine u godinu niže odlične brojke te joj raste broj zaposlenika, kao i prihodi, dobit i plaće.

Od 2019. do danas prihodi Specijalne bolnice Sveta Katarina narasli su s pet na 14 milijuna eura u 2023. godini. Kao što smo ranije pisali, pet najvećih privatnih klinika u Hrvatskoj su Radiochirurgia, Medikol, Magdalena, Agram i Rident, a prema kriteriju prihoda, Sveta Katarina je šesta najveća privatna zdravstvena ustanova u zemlji.

Prije pet godina, 2019., bolnica Sveta Katarina imala je 60 zaposlenika, a do lani broj stalno zaposlenih ljudi porastao je za više od dvostruko te ih sada tamo radi čak 138.

Prihodi Svete Katarine postojano rastu te su s pet milijuna eura u 2020. skočili na sedam milijuna eura u 2021., da bi lani stali na 14 milijuna eura.

S prihodima raste i dobit, koja je 2019. bila nešto manja od pola milijuna eura, a lani je dosegnula 917.000 eura. Zbog dobrih rezultata rasle su i plaće radnika te su lani u prosjeku primali 1469 eura neto.

Obaveze pokrivene imovinom

Bolnica Sveta Katarina ima malo manje od dva milijuna eura dugoročnih obaveza te 1,6 milijuna eura kratkoročnih obaveza, a one su dobro pokrivene imovinom. Dugoročna imovina vrijedna im je gotovo pet milijuna eura, a kratkoročna milijun i pol eura.

  • +5
Dragan Primorac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Osim što je suvlasnik Svete Katarine, Primorac je direktor u kompaniji UPMC Cancer Center Zabok, koja je lani, prema podacima Poslovne Hrvatske, poslovala sa 800.000 eura prihoda i gotovo 500.000 eura gubitka, a direktor je i tvrtke Međunarodni Centar za primijenjena biološka istraživanja te je ona lani iskazala 12.000 eura prihoda i 24.000 eura gubitka.