Shein, temu i co

EU im želi stati na kraj: Kupujete li preko kineskih internetskih trgovina

04.07.2024 u 12:38

Bionic
Reading

Europska unija napreduje sa svojim planom uvođenja carina na jeftinu robu, što bi moglo u velikoj mjeri našteti internetskim trgovcima poput kineskog Sheina, i to baš u trenutku planiranog uvrštavanja na londonsku burzu. Već neko vrijeme kineske internetske trgovine trn su u oku zapadnim trgovcima zbog sve izraženije dominacije na ovdašnjim tržištima, a kriva je, kažu, carinska politika koja im omogućava konkurentnije cijene. Pitamo vas, kupujete li robu iz kineskih internetskih trgovina?

Potencijalna promjena dolazi uslijed sve veće zabrinutosti među europskim, britanskim i američkim trgovcima zbog dominacije kineskog Sheina i Temua na domaćim im tržištima, koji iskorištavaju rupu u zakonu zbog koje ne moraju plaćati uvozne carine na robu male vrijednosti.

Takva praksa pomaže dvjema tvrtkama da kupcima diljem svijeta nude haljine po cijeni od samo osam dolara i pametne satove za 25 dolara, primjećuje Reuters.

U EU-u je prag za oporezivanje 150 eura, dok je u Britaniji on 135 funti, što internetskim trgovcima na poput Sheina omogućuje slanje proizvoda iz inozemstva bez plaćanja ikakve uvozne carine. Pored toga se u Britaniji ne mora plaćati ni PDV pri uvozu artikala vrijednosti do 39 funti.

Kina ima i subvencionirane troškove poštarine, zbog čega je slanje jeftine robe zrakoplovom puno isplativije za tamošnje tvrtke.

Prijedlog Europske komisije je da se ukine izuzeće plaćanja carine za pakete čija je vrijednost manja od 150 eura. O ovom prijedlogu raspravit će Europski parlament, koji ponovno zajeda u srpnju.

Prošle je godine u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala koji su bili oslobođeni plaćanja carine zbog vrijednosti manje od 150 eura.

Neke su zemlje razmatraju carine do 30 posto, a plaćanje tih pristojbi prisililo bi trgovce poput Sheina da potpuno promijene poslovni model ili da povećaju cijene.

John Stevenson, analitičar Peel Hunta, rekao je za Guardian kako je prilično skeptičan da će zemlje EU-a moći u kratkom vremenu promijeniti zakonski okvir glede uvoznih carina, s obzirom na to koliko je to složen proces i koliki su troškovi provjere milijardi dodatnih paketa.

Međutim, u slučaju da Shein nastavi proces uvrštavanja na londonsku burzu, to će pitanje biti jedno od važnijih, zajedno s potencijalnim etičkim problemima u njegovu opskrbnom lancu.

No i Shein se isto tako suočava sa sve većom konkurencijom – TikTok Shopom i Temuom.

Istraživanje Earnest Analyticsa pokazalo je da su prošlog mjeseca američki kupci 43 posto robe kupljene online naručili sa Sheina, dok je to prije godinu dana bilo 66 posto. Takav pad događa se neposredno nakon što su krenule transakcije na TikToku.

Šef Sheina Donald Tang rekao je da za porezne olakšice nisu temelj njihova uspjeha, da želi imati poštenu konkurenciju u svijetu te da nema ništa protiv najavljenih promjena praga oporezivanja.

Iz Sheina ističu kako se njihov uspjeh ponajviše temelji na poslovnom modelu 'na zahtjev' i fleksibilnom opskrbnom lancu.

'To smanjuje neučinkovitost, gubitak materijala, ali i neprodane zalihe. Sve to povoljno se odražava na naše kupce i upravo to je potaklo naš rast', kažu iz Sheina.