bruxelles-london

Europski parlament i Komisija žale zbog brexita, kreće rasprava o konačnom sporazumu i rastanku

27.04.2021 u 14:03

Bionic
Reading

Većina zastupnika u Europskom parlamentu, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i portugalsko predsjedništvo Vijeća istaknuli su da žale zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine, ali su se založili za usvajanje Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. To je najbolje rješenje za ublažavanje najgorih učinaka Brexita i osiguravanje cjelovitosti jedinstvenog tržišta, zaključili su zastupnici.

Ukazujući na jednostrane mjere Ujedinjene Kraljevine kojima se krši Dogovor o povlačenju i njegov protokol o Sjevernoj Irskoj, većina govornika tvrdila je da će se sporazumom osigurati dodatni pravni instrumenti za sprečavanje i zaštitu od jednostranog odstupanja od obveza koje su obje stranke potpisale.

Nakon četiri mjeseca intenzivnog nadzora, zastupnici su također naglasili da će Parlament i dalje imati aktivnu ulogu u pomnom praćenju hoće li Ujedinjena Kraljevina u potpunosti ispuniti svoje obveze.

Parlament će kasnije danas glasati o davanju suglasnosti na sporazum te o rezoluciji u kojoj će iznijeti svoju ocjenu i očekivanja od sporazuma. Rezultati će biti objavljeni u srijedu, 28. travnja u 9 sati.

Pregovarači EU-a i Ujedinjene Kraljevine postigli su 24. prosinca 2020. dogovor o Sporazumu o trgovini i suradnji kojim se utvrđuju uvjeti za buduće odnose EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Kako bi se poremećaji sveli na najmanju moguću mjeru, sporazum se privremeno primjenjuje od 1. siječnja 2021. Potrebna je suglasnost Parlamenta da bi sporazum trajno stupio na snagu prije isteka roka privremene primjene 30. travnja 2021.