Energia naturalis

Grupacija Pavla Vujnovca postala najmoćnija hrvatska kompanija: Lani imala prihode veće od 37 milijardi kuna

10.11.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Kompanija Energia naturalis u 2021. ostvarila je prihode od 37,61 milijardu kuna, što je čak 3,3 puta više nego godinu prije. Time je grupacija u vlasništvu Pavla Vujnovca postala najveća tvrtka u Hrvatskoj. Dosad su najveće konsolidirane prihode ostvarivali samo Ina i Agrokor, odnosno Fortenova, piše poslovni magazin Lider

Takav rast ponajviše je zasnovan na rastu cijena plina. Temeljna i najveća pojedinačna tvrtka, Prvo plinarsko društvo, više je nego udvostručila prihode. No grupacija Vujnovca brzo se razvija i u drugim područjima – od željezničkog transporta i ICT-a do poljoprivrede.

Osim toga, u konsolidirani prihod od 37,1 milijarde kuna nisu uračunani doprinosi tvrtki koje Vujnovac dodatno kontrolira izvan grupacije Enna. Riječ je, prije svega, o njegovu osobnom udjelu u Fortenovi (30-ak posto), u Pevexu je najveći dioničar (36,62 posto), a vlasnički kontrolira i Luku Ploče.

Ne treba zaboraviti ni kutinsku Petrokemiju, u kojoj PPD preko zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva s Inom drži većinski paket dionica, piše Lider.

  • +5
Pavao Vujnovac Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL