neizravno stjecanje

Hanfa odobrila NLB-u neizravno stjecanje Mobil Leasinga

28.06.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je slovenskoj Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) odobrila neizravno stjecanje kvalificiranog udjela u leasing društvu Mobil Leasing, u visini od 100 posto udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima, izvijestili su u petak iz Hanfe

Po podatcima iz priopćenja, Mobil Leasing prema imovini zauzima 3,3 posto hrvatskog leasing tržišta s aktivnih 3.500 ugovora o financiranju vozila.

Iz Hanfe navode kako je rješenje o suglaslnosti donijeto na današnjoj sjednici Upravnog vijeća, a na temelju članka 15. točke 3. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te članka 16. stavka 1. Zakona o leasingu.

Zahtjev za neizravno stjecanje, kako se objašnjava, posljedica je prethodne odluke Nove Ljubljanske banke da u studenome 2023. godine, zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj i društvom Biser Holdings Limited, započne postupak kupoprodaje slovenskog društva SLS Holdco, koje posjeduje 100 posto udjela u društvu Summit Leasing Slovenija, inače vlasniku Mobil Leasinga u Hrvatskoj.

"Hanfa je donijela navedenu odluku nakon analize financijskog stanja i primjerenosti namjeravanog stjecatelja, uzimajući u obzir sve relevantne zakonske kriterije. Pritom je procijenila da Nova Ljubljanska banka ispunjava sve uvjete za stjecanje prema Zakonu o leasingu te da nema opravdanih razloga za sumnju u vezi s pranjem novca ili financiranjem terorizma", navodi se u priopćenju.

"Isto tako, u kontekstu informacija kojima Hanfa raspolaže, a u vezi s postupcima koji se vode oko prenesene devizne štednje između društava Ljubljanska banka i Nova Ljubljanska banka s jedne te društava Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb s druge strane, Hanfa smatra da, s obzirom na regulatorni okvir i činjenicu da je riječ o stjecanju kvalificiranog udjela društva koje se bavi poslovima leasinga, a ne prikupljanjem depozita građana, doneseno rješenje za navedene postupke nije relevantno", obrazlažu iz Hanfe.

Nova Ljubljanska banka dužna je Hanfi dostaviti mišljenje ili suglasnost drugog nadležnog tijela iz Republike Hrvatske, druge države članice ili treće države odnosno informacije o postupcima i ishodima tih postupaka u vezi s njegovom procjenom, kao i odustancima od njih, a koje bi mogle utjecati na promjenu uvjeta na temelju kojih je Hanfina suglasnost izdana, najkasnije u roku od osam dana od njihova primitka, zaključuje se u priopćenju Hanfe.