odluka je doneSena

HBOR spušta kamatne stope

02.09.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Uprava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) odlučila je smanjiti kamatne stope po svoja tri redovna kreditna programa nakon uspješnog iskorištenja sredstava iz dva financijska instrumenta iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), priopćili su iz te banke

Zaključno s kolovozom 2024., HBOR je uspješno iskoristio sva raspoloživa sredstva unutar dva ključna financijska instrumenta iz NPOO-a: Izravne kredite za investicije posebnih segmenata malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) i Subvenciju kamata po kreditima za subjekte javnog sektora.

Kako bi osigurao kontinuitet povoljnog financiranja, HBOR je smanjio kamatne stope u nekoliko svojih redovnih programa. Tako će kamatna stopa u programu 'Poduzetništvo mladih, žena, početnika i ostalih posebnih segmenata' od sada iznositi 2 posto godišnje (fiksna), umjesto dosadašnjih 4 posto. Također, najviši iznos kredita povećan je na 400 000 eura, u odnosu na dosadašnjih 300 000 eura.

Uz ove promjene, program je proširen i na sve mikro, male i srednje poduzetnike koji ulažu u posebna područja Hrvatske, kao i na poduzetnike koji investiraju u komercijalizaciju projekata temeljenih na istraživanjima, razvoju i inovacijama (RDI).

U programu 'Investicije javnog sektora', konkretno u segmentu koji se odnosi na JLP(R)S-ove, društva, ustanove i agencije u njihovom većinskom vlasništvu te na ostale subjekte javnog sektora uz 100-otno jamstvo RH i/ili JLP(R)S-a, kamata će od sada iznositi 2,5 posto godišnje (fiksna) umjesto 3,2 posto, odnosno za korisnike kredita koji pripadaju u posebna područja RH 2,4 posto (fiksna) godišnje umjesto dosadašnjih 3,1 posto.

Izmjene programa 'EU projekti' odnosi se na kredite namijenjene za javni sektor, odnosno za JLP(R)S- ove, društva, ustanove i agencije u njihovom većinskom vlasništvu te za kredite ostalim subjektima javnog sektora koji se odobravaju uz 100-tno jamstvo RH i/ili JLP(R)S-a.

U ovom slučaju, za izravno odobrene kredite, kamata od sada iznosi 2,5 posto godišnje (fiksno), umjesto dosadašnjih 3,2 posto.

'Ove promjene rezultat su naše predanosti pružanju kontinuirane podrške hrvatskom gospodarstvu. Iako više ne možemo ponuditi iste uvjete financiranja kao u sklopu NPOO-a, iznašli smo način za smanjenje kamatnih stopa u svojim najatraktivnijim programima kako bismo zadržali povoljne uvjete za svoje klijente. Naš cilj ostaje pružiti poduzetnicima i javnom sektoru podršku koja im je potrebna za uspješan rast i razvoj', naglasio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

Svi novi uvjeti vrijede za već zaprimljene zahtjeve, kao i za one koji će biti zaprimljeni od 1. rujna 2024. godine.