TKO JE KRIV?

HDZ i HNS traže istražno povjerenstvo oko Centar banke

10.09.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Gostujući na Net TV, hadezeovac Goran Marić najavio je da će u ime svoje stranke tražiti istražno povjerenstvo u slučaju Centar banke, a da se istina treba utvrditi i znati tko je kriv, podržao ga je haenesovac Dragan Kovačević. Smatraju da odgovornost vlasnika i menadžmenta, ministara Marasa i Linića, te HNB-a.

'Središnja banka sada kaže da je banka trebala već i prije u stečaj, a istodobno se znalo da se priprema njezina dokapitalizacija', rekao je Marić, a Kovačević prisjetio kako je adekvatnost te banke bila loša, što je HNB morao znati, piše Večernji list

Upitno je i zašto je prošle godine država neizravno ušla u banku kroz FGS Alternative, a zajedno s njom dijelom i mirovinski fondovi, što znači s novcem poreznih obveznika. Marić je prozvao i mirovinske fondove za koje se ne zna točno gdje ulažu i koliko su do sada izgubili. Ali i FGS-ove gdje se jedan od njih, Alternative, nije pokazao dobrim primjerom, dok istodobno oni koji upravljaju tim fondovima ubiru velike naknade od države.

Centar banka povezuje se s HNS-om, jer je financirala Čačićev Coning, a nakon ulaska FGS-a u nju, neke tvrtke u kojoj su čelnici iz te stranke otvarala je račune u njoj. S druge strane, kroz razne programe HBOR je u banku plasirao oko 300 milijuna kuna, a na čelu te državne banke je hdzeovac Anton Kovačev, dok je jedan od vlasnika, od prošle godine manjinski, Dragutin Biondić, bio donator SDP-u.