Izraelska prehrambeno-tehnološka tvrtka SavorEat predstavila je javnosti u utorak sustav za pripremu veganskih burgera tehnologijom trodimenzionalnog printanja, svrstavši se među pionire u upotrebi te tehnologije za pripremu hrane
Tvrtke poput Impossible Foodsa i Beyond Meata kupcima uglavnom nude gotove, zamrznute veggie burgere koji se potom peku na roštilju.
SavorEat je pak osmislio sustav pripreme veganskih burgera na 3D printeru, opremljenom spremnicima s uljem i ostalim sastojcima. Količinu ulja i proteina određujete sami, a priprema traje oko šest minuta.
"Posrijedi je mješavina alternative mesu i digitalne proizvodnje u kojoj proizvod možemo i sami skuhati", tumači izvršna direktorica izraelske tvrtke Rachel Vizman.
Burgeri se po njezinim riječima pripremaju od kombinacije krumpira i proteina iz slanutka i graška.
Potražnja za alternativama mesu snažno je porasla zadnjih godina i inovativne kompanije koje proizvode proteine iz alternativnih izvora prikupile su prošle godine više od tri milijarde dolara kapitala.
Izraelska tvrtka Redefine Meat počela je u studenome nuditi bezmesne odreske u europskim restoranima.
SavorEat pak u početnoj fazi planira posluživati svoje proizvode u domaćem lancu restorana koji nude i hamburgere.
Surađuju i s tvrtkom za pripremu hrane Yarzin Sela koja opskrbljuje izraelske tehnološke tvrtke, a sklopili su ugovor i sa Sodexom o posluživanju veggie burgera na američkim sveučilištima.
"Sve više ljudi smatra se 'fleksitarijancima' - aktivno pokušavaju pronaći alternativu mesu kako bi smanjili njegovu konzumaciju", rekla je Vizman, tvrdeći da u tu kategoriju spada otprilike jedna trećina stanovništva SAD-a.
Predsjednik i glavni znanstvenik SavorEata Oded Shoseyov rekao je da tvrtka radi i na biljnoj verziji svinjske kobasice koju planira plasirati na američko tržište.
SavorEat uglavnom financiraju izraelske institucije, navodi Reuters.