PRVO TROMJESEČJE

HT: Broj pretplatnika raste, prihod pada

28.04.2011 u 09:08

Bionic
Reading

U prvom tromjesečju 2011. Hrvatski telekom ostvario je 1,89 milijardi kuna prihoda, što je dva i pol posto manje nego lani, uz pad dobiti od 8,5 posto, na 351 milijun kuna. HT je u segmentu privatnih korisnika zadržao vodeći položaj na sva tri tržišta (pokretne i nepokretne telefonije i IP-a), pri čemu je povećao broj pretplatnika u pokretnoj mreži za 7,9 posto, a broj ADSL priključaka za 13,2 posto

U financijskom izvješću se naglašava da su prihodi grupe i dalje pod utjecajem recesije i posebnih poreznih mjera donesenih donesenih kako bi se poboljšale javne financije. Grupa je ostvarila korist od doprinosa Combisa u iznosu od 68 milijuna kuna, ali su se unatoč tome ukupni prihodi smanjili za dva i pol posto. Ako se izuzme doprinos Combisa, prihodi Grupe bili su manji za 6,0 posto.

Prihodi od govornih usluga smanjili su se za 11,7 posto kao rezultat manjih prihoda kako u segmentu privatnih korisnika i tako i u segmentu poslovnih korisnika, zamjene nepokretne telefonije pokretnom, pritisaka na cijene na tržištima nepokretnih i pokretnih komunikacija, manjih cijena završetka poziva i pada prihoda od veleprodaje u području nepokretne telefonije.

Prihodi od ostalih usluga povećali su se za 225 posto, u velikoj mjeri zahvaljujući konsolidaciji Combisa. Doprinos Iskona konsolidiranih prihodima Grupe iznosio je 38 milijuna kuna, isto kao i lani.

Prihodi od pokretne telefonije ponovno su bili pod udarom poreza na usluge u pokretnim mrežama od šest posto koji je Vlada nametnula u kolovozu 2009. i koji se izravno odbija od prihoda. Utjecaj poreza od šest posto u prvom tromjesečju 2011. iznosio je 34 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani troškovi redovnog poslovanja prije amortizacije povećali su se za 4,1 posto na 1,21 milijardu kuna u 2011. u odnosu na 1,16 milijardi kuna u 2010. To je u prvom redu bio rezultat konsolidacije Combisa i povećanja materijalnih troškova.

Profitabilnost se smanjila prvenstveno zbog manjih prihoda i većih troškova trgovačke robe. EBITDA se smanjila za 6,4 posto na 767 milijuna kuna uz maržu od 40,5 posto (prvo tromjesečje 2010. godine: 819 milijuna kuna, 42,2 posto). Kao posljedica navedenog, dobit iz redovnog poslovanja (EBIT) smanjila se za 10,9 posto na 432 milijuna kuna (prvo tromjesečje 2010.godine: 485 milijuna kuna).

Međutim, uz veće neto financijske prihode nego prošle godine i manji porez, pad neto dobit za prvo tromjesečje 2011. bio je manji od pada EBIT-a, odnosno neto se dobit smanjila za 8,5 posto na 351 milijun kuna (prvo tromjesečje 2010.godine: 384 milijuna kuna).

Kao rezultat smanjenja dobiti prije oporezivanja od 9,3 posto i većih zaliha (mobilnih uređaja), neto novčani tok iz redovnog poslovanja smanjio se za 13,0 posto

Kapitalna su ulaganja bila znatno veća nego u prvom tromjesečju 2010. Zbog spajanja T-HT-a i T-Mobilea Hrvatska te zahvaljujući nastojanjima da se maksimalno iskoristi unutarnji sinergijski potencijal između područja poslovanja nepokretnih i pokretnih komunikacija, promijenjen je vremenski raspored nekoliko glavnih projekata ili su odgođeni u 2010. K tomu, promjena tretmana korisničke opreme (CPE) iz OPEX-a u CAPEX od rujna 2010. također je rezultirala povećanjem od 46 milijuna kuna, u odnosu na prvo tromjesečje 2010. godine.

'Unatoč nepovoljnu okruženju u kojem poslujemo, zadržali smo vodeći položaj u svim segmentima i dodatno povećali bazu pretplatnika u pokretnoj telefoniji. Vjerujemo da će navedeno donijeti pozitivne rezultate kada se poboljša stanje u gospodarstvu. U razdoblju koje je pred nama, uspješnost nadolazeće turističke sezone i očekivani rast nacionalnog gospodarstva imat će znatan utjecaj na naše poslovne rezultate. Međutim, postojeće regulatorno okruženje i trošarina koja je nametnuta sektoru telekomunikacija i dalje će kočiti naša ulaganja u modernu komunikacijsku infrastrukturu koja bi vjerujemo pozitivno utjecala na razvoj hrvatskog gospodarstva', izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma u osvrtu na tromjesečne poslovne rezultate.