likvidacija

I Britanci imaju svoj Agrokor, propao Carillion, malim dobavljačima duguje milijardu funti

16.01.2018 u 16:07

Bionic
Reading

Britanska vlada održala je u ponedjeljak navečer hitan sastanak zbog sloma grupe Carillion s kojom su sklapali niz novih velikih poslova unatoč naznačenim problemima

Carillion je bio aktivan u nizu sektora, u rasponu od građevinarstva do dostave hrane. U ponedjeljak su objavili trenutnu likvidaciju poslovanja nakon što im se izjalovio posljednji pokušaj traženja financijske pomoći od vlade i banaka.

Kompanija je sklopila niz ugovora s privatnim i javnim sektorom u Velikoj Britaniji ukupne vrijednosti 1,7 milijardi funti (1,9 milijardi eura), uključujući dostavu hrane školama, čišćenje i dostavu hrane bolnicama, građevinske radove i održavanje 50 tisuća stanova u vojnim bazama.

Prema medijskim izvješćima, vladin odbor za krizne situacije COBRA sastao se u ponedjeljak navečer a među sudionicima sastanka bili su ministri svih nadležnih ministarstava, uključujući i ministra financija Philipa Hammonda.

Pri dolasku na sastanak ministar Hammond nije želio davati izjave za medije, napominje novinska agencija AFP.

Vlada premijerke Therese May pristala je preuzeti troškove plaća nekih 19.500 radnika koji obavljaju poslove za javni sektor. Njihov bi iznos mogao dosegnuti nekoliko stotina milijuna funti. Radnicima angažiranim na poslovima s privatnim sektorom plaće će se prema kriznim aranžmanima isplaćivati do srijede.

Kompanija je već neko vrijeme imala problema da bi u srpnju prošle godine izdala prvo u nizu upozorenja o dobiti. Unatoč tome vlada im je dodijelila nove velike poslove.

  • +8
Britanska premijerka Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Prema nekim izvješćima Carillion duguje malim poduzećima čak milijardu funti. Kompanija se u međuvremenu suočila s valom kritika i zbog izdašnih naknada direktorima, koji su mjesecima dobivali velike plaće i ostale beneficije.

Vodeća britanska lobistička organizacija poslovnih čelnika ocijenila ih je "krajnje neprimjerenima", optužujući direktore i dioničare Carilliona za izostanak "primjerenog nadzora".

Čelnik odjela za korporativno upravljanje pri Institutu direktora Roger Barker kazao je da "u Carillionu nije postojao efikasan mehanizam upravljanja".

Prethodno je ministar u vladi David Lidington, koji je predsjedao sinoćnjim sastankom, najavio u parlamentu istragu o ulozi nekadašnji i aktualnih direktora u slomu tvrtke, upozorivši da bi se mogli suočiti s "ozbiljnim kaznama".

Carillion je prošle godine ostvario prihode od 5,2 milijarde funti (5,9 milijardi eura).