VELIKO PREUZIMANJE

Istražili smo: Što Podravki donosi ulazak u poljoprivredu, a što prodaja znači za Fortenovu

12.07.2024 u 15:33

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka pobijedila je u nadmetanju za Fortenovin poljoprivredni biznis s ponudom teškom oko 330 milijuna eura. Provjerili smo što Podravka dobiva ulaskom u poljoprivredu i kako će se gubitak agrobiznisa odraziti na poslovanje Fortenove

Prema objavi na Zagrebačkoj burzi, koprivnička kompanija ulazi u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija iz Fortenova grupe kao preferirani partner. Poslovno područje poljoprivrede obuhvaća Belje, PIK Vinkovce i Vupik kao tri ključne kompanije te još tri manje, povezane tvrtke (Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix).

Prodaju Fortenovina poljoprivrednog biznisa inicirao je američki fond HPS, vodeći nesankcionirani kreditor Fortenove, s kojim je u lipnju prošle godine zaključen novi financijski aranžman na rok od 15 mjeseci, nakon što kompanija na financijskom tržištu nije uspjela pronaći nikoga tko bi joj bio spreman refinancirati obveznicu u iznosu od 1,05 milijardi eura.

Podravka je u završnici procesa odabira novih vlasnika figurirala kao favorit, a odluka je pala nakon detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda koje su pristigle sredinom lipnja. Iz Fortenove su pojasnili da su pokazale da ponuda Podravke, osim što je cjenovno najviša, također najbolje ispunjava kriterije najpoželjnijeg strateškog partnera.

Glavni konkurent Podravke bila je mađarska Meszaros grupa. Spekuliralo se da su Mađari spremni za širenje u Hrvatsku ponuditi nedostižnih 500 milijuna eura, ali na kraju se ispostavilo da su išli sa znatno nižom ponudom ocjenjujući da nemaju podršku Vlade i hrvatske javnosti.

Kolika je vrijednost transakcije?

Podravkina ponuda je, prema neslužbenim procjenama, teška oko 330 milijuna eura. To je nešto niže od spominjanih 400 milijuna eura, ali može se povezati sa slabijim prošlogodišnjim rezultatima. U konačnici valuacija odgovara vrijednosti osam do devet višegodišnjih prosjeka operativne dobiti (EBITDA), što je na razini usporedivih transakcija.

Treba naglasiti da realizacijom te transakcije Podravka preuzima i oko 360 milijuna eura financijskog duga poljoprivrednih kompanija.

Što akvizicija donosi Podravki?

Fortenovina proizvodnja hrane dobro će se uklopiti u proizvodni portfelj Podravke. Ulaskom u poljoprivredu ona dobiva provjerene brendove, ali i sirovinsku bazu koja će joj osigurati sigurnu opskrbu za prerađivačke kapacitete.

Riječ je o poljoprivrednom poslovanju koje je značajno u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj i u koje je Fortenova grupa proteklih godina znatno ulagala podižući mu produktivnost.

Tvrtke koje ulaze u sastav koprivničke grupe obrađuju oko 33.000 hektara poljoprivrednih površina, što je malo manje od tri posto ukupno obradivih površina u Hrvatskoj. Belje je najveći proizvođač svinjskog mesa u Hrvatskoj te najveći poljoprivredni proizvođač. Vupik obrađuje ukupno 7200 hektara poljoprivrednog zemljišta, ima i povrtlarsku proizvodnju na 545 hektara, a vlasnik je i najmodernijeg riječnog terminala na Dunavu u Vukovaru.

Nakon završetka transakcije poljoprivredne tvrtke bi, uz Prehranu i Farmaceutiku, činile novu poslovnu cjelinu, odnosno treći stup Podravkina poslovanja.

Preuzimanjem Fortenovine poljoprivrede, poslovni prihodi koprivničke grupacije premašili bi milijardu eura, a broj zaposlenih dosegnuo bi 8000.

  • +5
Podravka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kako će Podravka financirati transakciju?

Koprivnička grupa bilježi snažan rast poslovanja, izuzetno je nisko zadužena te ima pristup povoljnim financijskim aranžmanima. Akviziciju planiraju investirati kreditima komercijalnih banaka, a očekuju sudjelovanje i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Konsolidirani ukupni poslovni prihodi Podravka grupe u 2023. dosegnuli su 713,8 milijuna eura, a neto dobit popela se na 67,6 milijuna eura, uz godišnji rast od 34,9 posto.

Podravka je zadnju veću akviziciju imala prije devet godina, kada je preuzela većinski udjel u slovenskom Žitu za 33 milijuna eura.

  • +9
Pavao Vujnovac, većinski vlasnik Fortenove Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Što prodaja znači za Fortenovu?

Novac od prodaje poljoprivrednog sektora Fortenova će prvenstveno iskoristiti za daljnje smanjivanje zaduženosti, a dijelom i za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnje hrane.

Većinski vlasnik Fortenove Pavao Vujnovac nedavno je u Dnevniku HTV-a naglasio da je cijeli proces prodaje pod nadzorom HPS-a kao najvećeg vjerovnika. To znači da će novac od prodaje primarno ići za isplatu duga od 1,2 milijarde eura koji dospijeva u studenom.

S druge strane, dovršetak procesa prodaje zasigurno će olakšati Vujnovcu pregovore s bankama i drugim potencijalnim financijerima oko sklapanja povoljnijeg aranžmana za refinanciranje preostalog Fortenovina duga.

Osim što je postigla dobru cijenu i osigurala smanjenje zaduženosti, za Fortenovu je važno i to da je u Podravki pronašla strateškog partnera koji će nakon prodaje agrobiznisa PIK-u Vrbovec i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju.