upućeni izvori

Italija odgodila odluku o prodaji udjela u državnoj pošti

16.07.2024 u 18:30

Bionic
Reading

Italija je odgodila odluku o prodaji udjela u državnoj pošti Poste Italiane, rekli su upućeni izvori, budući da su se i vladajuće i oporbene stranke usprotivile ustupanju državne kontrole nad ključnim javnim službama.

Vlada prodajom državne imovine nastoji pribaviti novac kako bi smanjila ogromni javni dug i početkom godine usvojila je uredbu koja ministarstvu financija omogućuje prodaju do 29,3 posto udjela u poštanskom poduzeću.

Država je nakon te transakcije trebala zadržati kontrolu nad tvrtkom preko 35-postotnog udjela koji drži državna banka Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Nakon vala kritika na račun vladinih planova o prodaji udjela u strateškim tvrtkama, ministarstvo financija izvijestilo je u svibnju sindikalne predstavnike da će prodati 13 posto udjela u državnoj pošti. To bi značilo da bi država zadržala 51 posto udjela.

Tri izvora koja su željela ostati neimenovana izjavila su u utorak da zeleno svjetlo za izmijenjenu uredbu nije na vladinom dnevnom redu, ne navodeći pojedinosti.

Očekivalo se da će odluka o prodaji biti usvojena u lipnju, prema informacijama koje su sindikati dobili od predstavnika ministarstva financija.

Državna pošta vrijedi 16 milijardi eura i prodaja 13 posto udjela donijela bi državnoj blagajni oko dvije milijarde eura, napominje Reuters.

Kritičari pak upozoravaju da bi država više zaradila na dividendama koje bi joj isplaćivala Poste Italiane no što bi uštedjela na kamatama na dug nakon njezine prodaje.

Poštanska grupa zapošljava u Italiji više od 120 tisuća ljudi i planira isplatiti 6,5 milijardi eura dividendi između 2024. i 2028.. U prethodnih pet godina isplatili su 3,8 milijardi eura.

Država je 2015. prodajom 35 posto udjela u poštanskom poduzeću uvrštenjem dionica u burzovnu kotaciju pribavila nešto više od tri milijarde eura. Prema toj transakciji Poste Italiane vrijedio je tada 8,8 milijardi eura.