PLINSKI RAT U ZAGREBU

'Iza Međimurje-plina vjerojatno stoji ozbiljna međunarodna tvrtka'

02.09.2024 u 20:48

Bionic
Reading

Zasad nema nijednog pokazatelja koji bi dao naslutiti da može doći do značajnog poskupljenja plina, kao ni električne energije, rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku energetski stručnjak Ivica Jakić.

Odgovarajući na pitanje o situaciji u Europi u pogledu ovisnosti o ruskom plinu, Jakić je rekao da je napravljen veliki iskorak i da se sanirala šteta prestankom dobavnog pravca plina iz Rusije.

- Hrvatska stoji stabilno, ima pouzdan plinski sustav, rekao je, dodajući da, uzmu li se u obzir očekivanja Vladinih subvencija, plin za građanstvo neće puno poskupjeti.

Upitan o povećanoj potrošnji električne energije zbog veće upotrebe klimatizacijskih uređaja uslijed velikih vrućina, Jakić je rekao da je "situacija veoma zabrinjavajuća", istaknuvši među ostalim da Hrvatska u zadnjih 20 godina nije pustila nijednu ozbiljniju termoelektranu te da i dalje uvozi oko 30 posto električne energije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je objavio da će Gradska plinara Zagreb - Opskrba građanima Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića ponuditi 10 centi nižu cijenu plina od one Međimurje-plina. Odgovarajući na pitanje je li se ova niža cijena mogla ponuditi i na natječajima, na kojima je Gradska plinara izgubila zbog više cijene, Jakić je među ostalim rekao kako je u vrijeme kad se plin kupovao cijena bila i niža od ove koja je sada na tržištu. Plin ima najnižu cijenu iza prvog kvartala, u četvrtom, petom mjesecu, a HERA je definirala cijenu iz šestog mjeseca, dodao je.

Jakić je rekao da tržišna usluga - ovo što sad nudi Zagreb - nosi rizik za kupca, a sve ovisi o načinu na koji je dobavljač kupio taj plin.

Međimurje-plin najavljuje nižu cijenu plina od GPZO-a, ako će im okolnosti dopustiti

- Svatko može ponuditi tržišnu cijenu na području grada Zagreba. Spremni smo, ako će okolnosti i tržišni uvjeti to dozvoljavati, tokom sljedećeg mjeseca odnosno 11. mjeseca, kada ćemo krenuti opskrbom na području grada Zagreba, ponuditi nižu cijenu od Gradske plinare Zagreb, kazao je Nenad Hranilović, direktor Međimurje plina.

- Kod plina su vam jako bitne dvije stvari - je li plin osiguran, je li hedgeiran, i je li swapan. Na taj način plin se kupuje u momentu kad vi znate da ćete trebati određenu količinu plina u nekom periodu koji ide ispred vas, rekao je Jakić za Dnevnik HTV-a

- I vi taj plin morate ili uskladištiti (...), imate prednost da ga skladištite kad ste ga kupili po nižoj cijeni, ili da ste ga vi hedgeirali, da ste ga osigurali za isporuku kasnije koja će biti veća cijena da ne morate plaćati veću cijenu, i druga stvar - da ga swapate, odnosno da ga kroz plinski sustav zamijenite s nekim tko već plina ima na tom vašem području. E to su stvari koje rade dobri traderi, gdje se onda može napraviti velika ušteda u nabavnoj cijeni plina, dodao je.

Jakić je rekao da su Zagrebačka plinara i Međimurje-plin "istureni igrači" te da je pitanje tko stoji iza njih s plinom.

- Jer taj tko ima skladište plina već ili ga ima u svom sustavu, on određuje po kojoj cijeni ga može dalje ponuditi. I za očekivati je da tu bude možda još nastavak borbe, odnosno dobivanje niže cijene plina za građane, rekao je Jakić.

Rekao je i da iza Međimurje-plina vjerojatno stoji ozbiljna velika međunarodna tvrtka koja se bavi transportom i opskrbom plinom.