nova pravila

Jedan od najvećih svjetskih bisera utrostručuje porez za turiste, a poskupljuju i vize

04.09.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Posjetiti novozelandska jezera, planine, biciklističke staze i vinarije sada će biti skuplje jer zemlja povećava svoj međunarodni porez za turiste s 22 dolara na 62 dolara od 1. listopada.

“Međunarodni turizam također donosi troškove za lokalne zajednice, uključujući dodatni pritisak na regionalnu infrastrukturu i veće troškove održavanja i održavanja na našem zaštićenom prostoru”, rekao je Matt Doocey, novozelandski ministar ugostiteljstva i turizma, u izjavi kojom je objavio ovu vijest, prenosi CNN.

IVL, koji je izvorno uveden 2019., namijenjen je pokrivanju troškova zaštite okoliša u cijeloj zemlji. Prema Dooceyu, međunarodni turisti potrošili su više od 11 milijardi dolara na Novom Zelandu između ožujka 2023. i ožujka 2024.

Ali nisu svi zadovoljni poskupljenjem. Tourism Industry Aotearoa (TIA), konzorcij profesionalaca iz turističke industrije iz cijele zemlje, kritizirao je odluku.

To nije jedini dodatni trošak, poskupljuju i vize

"Turistički oporavak Novog Zelanda zaostaje za ostatkom svijeta, a to će dodatno narušiti našu globalnu konkurentnost", stoji u priopćenju grupe. Grupa vjeruje da će Novi Zeland izgubiti turiste zbog Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, gdje su letovi brojniji, a ulaznice povoljnije. IVL nije jedini dodatni trošak koji će pogoditi turiste koji posjećuju Novi Zeland.

Više cijene turističkih viza stupaju na snagu 1. listopada, sa 131 na 211 dolara.

Građani 60 zemalja i teritorija, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Singapur, Japan i Meksiko koji mogu ući u Novi Zeland, ispunjavaju uvjete za izuzeće od viza koje će im omogućiti boravak do tri mjeseca u zemlji u turističke svrhe. Putnici koji posjeduju ove putovnice i dalje moraju dobiti e-vizu i platiti IVL.

Zbog novih pravila, vlada očekuje da će ove godine obrada viza trajati duže. Imigracijski ured Novog Zelanda objavio je da se ljudi koji se nadaju posjetiti tijekom božićnih praznika trebaju prijaviti za turističke vize najkasnije do 15. listopada, a oni koji planiraju doći za lunarnu Novu godinu trebaju svoje zahtjeve zaprimiti do 15. studenog.

Turističke takse i nameti su sve češći

Bilo da se zovu IVL, pristupna naknada ili poticaj za putovanje, "turističke takse" trenutno su jedna od najvrućih tema u industriji putovanja.

Otprilike 60 odredišta diljem svijeta, od Venecije do Butana, naplaćuju neku vrstu naknade putnicima samo za ulazak i posjet - ne uključujući troškove obroka, hotela ili ulaznica. Gotovo sva mjesta s ovim turističkim porezima kažu da je naknada neophodna za nadoknadu zagušenja, ekološke štete i drugih nuspojava prekomjernog turizma.

I ne čini se da će ove naknade uskoro nestati. Edinburgh u Škotskoj i Zermatt u Švicarskoj među mjestima su koja razmatraju uvođenje naknada u budućnosti.

Međutim, prema studiji Sveučilišta Bangor u Walesu, "malo je dokaza koji pokazuju da takvi nameti odbijaju turiste".