indotek grupa

Mađari ulažu 20 milijuna eura u hotel Labineca u Gradcu, otkrili su nam planove

13.06.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Dalmatie grupa, hrvatski ogranak paneuropske investicijske grupe Indotek u većinskom vlasništvu Daniela Jelineka, jednog od najbogatijih Mađara, započeo je s 20 milijuna vrijednom obnovom hotela Labineca u mjestu Gradac pored Ploča, koju namjeravaju dovršiti do početka iduće turističke sezone. Ovo je ujedno prvo njihovo veće ulaganje u hotelski sektor u Hrvatskoj, u kojemu već nekoliko godina imaju u vlasništvu dva hotela u Jelsi na Hvaru te hotel i kamp u Primoštenu

Labineca je prešla u vlasništvo Indoteka 2020. godine, a zatvorena je prošle godine. Isti investitori u istom mjestu imaju i drugi hotel, Lagunu, zatvorenu 2020. godine, a s radovima na obnovi namjeravaju započeti u prvom kvartalu iduće godine i dovršiti ih do turističke sezone 2026.

Dva hotela u Gradcu ranije su imala ukupni kapacitet 1300 kreveta s dvije i tri zvjezdice, a sada će se oba dovesti na razinu 'tri plus' zvjezdice i biti namijenjena prvenstveno obiteljskom turizmu, uz neznatno manji broj postelja.

Otkako su zatvoreni, turističke brojke idiličnog mjesta na rubu Makarske rivijere pale su za 50 posto, a ukupne rezultate Gradca izvlače okolna mjesta, pa se broj dolazaka i noćenja ipak zadržava na nešto višoj razini u odnosu na 2019. godinu. Gradac je po statistici šesta najposjećenija destinacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Bilo je skepse među građanima, ali kod mene ne. Dva obnovljena hotela osjetno će podići razinu ponude Gradca na razinu koju zaslužuje', rekao je načelnik ovog mjesta Matko Burić.

Indotek je zapravo investicijski fond sa sjedištem u Mađarskoj te s izrazito diversificiranim djelovanjem. U Hrvatskoj su zasad koncentrirani isključivo na turistički sektor, no njihov voditelj međunarodnih akvizicija Tim Wilkinson potvrdio je da razmatraju i nove akvizicije – posebno u komercijalne i trgovačke sadržaje. Fokus u tom dijelu je, čini se, na Zagrebu.

  • +6
Hotel Labineca Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hotel Labineca

'Gradac je mjesto s izrazitim potencijalom, a za nekoga tko dolazi iz Velike Britanije njegovi prizori su zapanjujući i nevjerojatni', rekao je Wilkinson na predstavljanju obnove prvog hotela ove grupe, a koji će imati ukupno 248 soba i brojne dodatne sadržaje, poput unutarnjeg i vanjskog bazena, wellnessa, sunčališta, kongresne dvorane i više restorana. Radovi na obnovi već su započeli.

Vanjski izgled hotela, koji je ujedno jedan od prepoznatljivih simbola Gradca, neće se drastično mijenjati, ostat će s bijelom fasadom i crvenim krovovima – uz nove staklene stijene i dizala, kako bi bio prilagođen osobama s invaliditetom.

'Naš hotel će revitalizirati i repozicionirati Gradac kao ključnu turističku destinaciju. Ovaj će projekt stvoriti radna mjesta, uvesti nove izvore prihoda i osnažiti lokalnu ponudu. Od njega će koristi imati općina, lokalna poduzeća i mjesto, kao i obitelji koje traže cjenovno pristupačan i visokokvalitetan smještaj na jednoj od najnetaknutijih lokacija na hrvatskoj obali', dodao je Wilkinson.

Vrijedi napomenuti da su mađarski vlasnici, premda je hotel zatvoren od prošlog ljeta, sve njegove radnike zadržali u radnom odnosu, a lokalnoj vlasti čak su unaprijed uplaćene naknade i porezi za ovu i iduću godinu.

Plaža ispred samog hotela ostaje potpuno javno dostupna, a vlasnici hotela na nedavnom natječaju uspjeli su dobiti dozvole za dvije od četiri lokacije na kojima je planirano postavljanje ležaljki, suncobrana i sličnih sadržaja.

Dalmatie grupa stekla je hotel Labineca u sklopu paketa nenaplativih kredita, o čemu su se u Mađarskoj povlačile kontroverze. No pokazuje se da je za sam Gradac to bio povoljan razvoj događaja jer prethodni, također mađarski vlasnici nisu pokazali apsolutno nikakav interes za ulaganje, pa su kompleksi naočigled propadali.

Sam hotelski kompleks sastoji se od četiri zgrade: središnja deveterokatnica smještena je neposredno na plaži, a tri troetažne apartmanske zgrade smještene su iza hotela. Nakon obnove on će zapravo zadovoljavati standard četiri zvjezdice, no zbog ograničene veličine soba ipak će se zadržati na 'tri plus'.

Sama Indotek grupa nastoji proširiti svoje poslovanje na sve veće mediteranske zemlje. Trenutno upravljaju s više od tri i pol tisuće hotelskih soba u Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Španjolskoj.