Neobičan trend

Mešetarenje 'na crno': Zašto je stala prodaja stanova u staroj jezgri Splita?

03.08.2024 u 19:30

Bionic
Reading

Neobičan trend primijetili su u splitskoj gradskoj upravi u proteklih nekoliko mjeseci: otkako su počeli iskorištavati zakonsku mogućnost prvokupa nekretnina zaštićenih kao kulturno dobro - a to su zapravo stanovi i poslovni prostori u staroj gradskoj jezgri i oko nje - takve nekretnine naglo su se prestale prodavati

Dapače, i neke za koje su već bili sklopljeni ugovori - koji su čekali tek da se provede zakonska procedura po kojoj se o tome moraju izjasniti Vlada, Županija i Grad Split - najednom su uklonjene s tržišta, odnosno vlasnici su odustali od njihove prodaje.

Ovakva praksa zdravorazumski može upućivati samo na jedan zaključak: na tržištu nekretnina dio transakcija po svemu sudeći dosad se odvijao 'na crno', u gotovini, a sve je poremetio agresivan nastup splitske gradske vlasti koja je javno najavila da će sve češće koristiti pravo prvokupa kako bi napokon započela s praksom osiguravanja stanova za 'priuštivo stanovanje', i to u samom centru grada, koji se već godinama bori s depopulacijom.

'Pravo prvokupa', pojasnimo, zakonska je mogućnost kojom država, županija te grad ili općina imaju mogućnost kupiti nekretnine označene kao kulturno dobro. Njihovi prodavatelji dužni su ih ponuditi po istoj cijeni koju su dogovorili s potencijalnim kupcem, a bez toga da se sve tri razine vlasti službeno odreknu svog prava prvokupa transakcije ne mogu biti provedene kroz zemljišne knjige te će se smatrati ništetnim.

Ako se donese odluka o odricanju od prava prvokupa, vlasnici ne mogu prodati svoje nekretnine ispod cijene koju su tom prilikom ponudile državi, županiji i gradu.

U praksi se radi o točkama koje se na dnevnom redu sjednica Vlade, županijskih skupština te gradskih i općinskih vijeća uvijek nalaze pri samom kraju, a odluke o njima donose se po potpunoj inerciji - u samom Splitu, recimo, ni država ni Splitsko-dalmatinska županija ama baš nikada nisu iskoristile pravo prvokupa, a i sama gradska vlast u proteklih tridesetak godina to je učinila tek za nekoliko nekretnina.

  • +10
Ivica Puljak Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Sve do početka ove godine, kada je gradonačelnik Ivica Puljak predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo da se iskoristi pravo prvokupa stana od stotinjak kvadrata na samom Peristilu.

Prvokup samo formalnost, keš caruje

Od tada do danas splitska gradska uprava u još najmanje četiri slučaja iskazala je interes za iskorištavanje prava prvokupa nekretnina u centru grada, no u sva četiri slučaja vlasnici su naglo izgubili interes za prodaju.

A samom Gradu Splitu nije ponesen više nijedan službeni zahtjev za očitovanjem oko prvokupa nekretnina, stoga će, kako sada stvari stoje, sjednica Gradskog vijeća u rujnu prvi put proći bez takve točke na dnevnom redu.

'Sasvim je očito da se prvokup dosad nudio samo radi zadovoljavanja forme jer su svi znali da nitko od Vlade do Grada neće iskoristiti to pravo, pa su u mnogim slučajevima deklarirane cijene nekretnina bile niže od stvarnih - dok se, pretpostavljam, ostatak vrijednosti podmirivao u gotovini', objašnjava za tportal splitski stručnjak za tržište nekretnina, uz molbu da ostane neimenovan.

  • +4
Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

U splitskoj gradskoj upravi tportal je doznao nekoliko intrigantnih detalja na temu prvokupa nekretnina u strogom centru grada.

Neovlašteno korištenje pečata?

'Kupoprodaja spomenutog stana na Peristilu protekla je uredno vjerojatno zato što je prodavateljica bila iz Australije i bilo joj je jasno da treba poštovati zakon - a i zato što joj je bilo svejedno tko će zapravo kupiti njezin stan', kaže jedan od sugovornika.

Međutim u drugim slučajevima stižu komplikacije - kad postaje jasno da je Grad zainteresiran za to da kupi stan i poslovni prostor u srcu Dioklecijanove palače, neposredno uoči sjednice Gradskog vijeća pristiže dopis u kojemu tvrtka koja prodaje ovu nekretninu obavještava da se netko 'neovlašteno koristio njenim pečatom' i da zapravo ne namjerava ništa prodavati. Gradsko vijeće svejedno je izglasalo prvokup, za svaki slučaj.

U neposrednoj blizini, također unutar Palače, manja kuća ponuđena je za prvokup za iznos od 400 tisuća eura. Gradske službe dopisom obavještavaju prodavatelja da će iskoristiti tu mogućnost, ali formalna odluka nije donesena u roku od 60 dana jer u tom periodu nije bilo sjednice Gradskog vijeća. Kuća se ipak prodaje predviđenom kupcu.

'Tu transakciju osporavamo na sudu', otkriva za tportal gradski pročelnik za imovinu Nikša Maletić.

Vlasnici se brzo povuku

U pozadini se odvijaju i drugi procesi koji dokazuju neobične posljedice korištenja prava prvokupa na tržište nekretnina. Tako se može doznati da je splitska uprava ovih dana obaviještena o prodaji polovice poslovnog prostora u Marmontovoj ulici, u kojemu se danas nalazi (zbog prodaje alkohola u noćnim satima ozloglašena) trgovina.

'Kako se radi o iznosu manjem od nekadašnjih milijun kuna, kojim može raspolagati i bez odluke Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivica Puljak obavijestio je prodavatelje da je Grad zainteresiran za kupnju te polovice prostora i pozvani su da nam se jave radi zaključenja ugovora', kaže tportalov sugovornik iz Banovine, zgrade gradske uprave.

Vlasnici više nikada nisu kontaktirali s njima.

'U drugom slučaju Grad je, preko jedne agencije, obaviješten da se priprema prodaja dvaju stanova u Kući Dešković. Izražen je načelan stav da smo zainteresirani za prvokup, pa se ni u ovom slučaju više nitko nije javio. Dapače, ponude za prvokup potpuno su prestale pristizati, pa će iduća sjednica Gradskog vijeća biti prva na kojoj neće biti barem pet ili šest takvih točaka', dodaje isti sugovornik.

On je također uvjeren da se radi o dokazu da se atraktivnim nekretninama mešetarilo 'na crno'.

Zakon treba doraditi

'Ako je prodavatelj zbilja zainteresiran dobiti cijenu koja je navedena u ugovorima, zašto bi odustao jer se u tu priču uključio Grad? Zašto, ako ne postoji novac koji nigdje nije službeno naveden?' ističe on.

  • +3
Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Kontaktirali smo i sa splitskim dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem, a on je također potvrdio da se 'primjećuju promjene na tržištu' otkako je gradska uprava odlučila početi koristiti pravo prvokupa nekretnina zaštićenih kao kulturno dobro.

'Po mom mišljenju, neprihvatljivo je da je prodavateljima ostavljena mogućnost odustajanja od prodaje u slučaju da država, županija ili grad iskoriste svoje pravo prvokupa. Zakon u tom segmentu svakako treba doraditi', rekao nam je Ivošević.

Zbog te rupe svi napori splitske gradske vlasti da preokrene trendove i počne kupovati stanove u centru grada, u koje bi se useljavale mlade obitelji, zasad su se zaustavili samo na spomenutom stanu na Peristilu.

Najednom više nitko ne prodaje ništa.