GODINAMA JE TRAJALO

Mjesečno primao preko 3600 eura, a sad mora vratiti 80.000 eura njemačke mirovine

14.05.2024 u 10:39

Bionic
Reading

Čovjek iz njemačke savezne zemlje Hessen doživio je nesreću na radu 1967. godine. Dobio je posebnu mirovinu – Unfallrente - zbog ozljede na radu od svoje strukovne udruge. Sada ga je sud u Darmstadtu osudio na vraćanje 80.000 eura društvu za mirovinsko osiguranje

Nakon što je godinama primao oko 1260 eura mjesečno posebne mirovine, 2009. je navršio dob za starosnu mirovinu i počeo je dobivati dodatnih 2400 eura mjesečno iz mirovinskog osiguranja.

Umirovljenik je prilikom podnošenja zahtjeva za mirovinu propustio izvijestiti mirovinsko osiguravajuće društvo (Altersrenten-Versicherung) da prima mjesečne uplate od zadruge za osiguranje od odgovornosti poslodavca – iako je osiguravajuće društvo izričito postavilo upit o ostvarivanju naknada iz zakonskog osiguranja od nezgode i ukazalo na odgovarajuću obvezu prijave, navode njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

Ako osoba prima mirovinu za ozljedu na radu iz zakonskog osiguranja od nezgode, to obično dovodi do niže starosne mirovine. No budući da mirovinsko osiguranje nije znalo ništa o drugoj mirovini, umirovljenik je godinama dobivao preveliku mirovinu.

Sve je izašlo na vidjelo kada je obavijestio Udrugu za osiguranje od odgovornosti poslodavaca da su se posljedice nesreće na radu pogoršale i od veljače 2018. trebao je primati veću mirovinu. Na njegovu žalost, Udruga za osiguranje od odgovornosti poslodavaca o tome je obavijestila mirovinsko osiguravajuće društvo.

Mirovinsko osiguranje sada traži povrat preplaćene starosne mirovine u iznosu višem od 80.000 eura. No umirovljenik se pozvao na netočne savjete i zastaru.

Uložio je pravni prigovor i stvar je završila pred sudom u Darmstadtu. Sud je presudio da je krivnja za propust očito na umirovljeniku. Radilo se o povredi obveze davanja informacija i krajnjem nemaru, naveo je sud. U obrascu zahtjeva za mirovinu 'jasno i nedvosmisleno' postavljeno je pitanje primaju li se naknade iz zakonskog osiguranja od nezgode.