u europi

Na popisu najboljih gradova za umirovljenje i jedan hrvatski. Razlog će vas iznenaditi

01.10.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Umirovljenje u Europi za mnoge je ostvarenje životnog sna. Bilo da sanjate o mirnom primorskom gradiću ili užurbanom povijesnom gradu, odabir savršene destinacije može biti težak zadatak. Ipak, novo istraživanje tvrtke Moneypenny moglo bi pomoći. Rangirali su najbolje europske gradove za umirovljenje na temelju nekoliko faktora, uključujući prosječne troškove života, potrebnu ušteđevinu za mirovinu te raznovrsne pogodnosti

Moneypenny je usporedio 50 najnaseljenijih gradova u Europskoj uniji. Uzeti su u obzir faktori poput dobi za umirovljenje, prosječne cijene najma, količine slobodnog prostora, dostupnosti zdravstvene skrbi, broja fitnes centara, kafića i golf terena, prenosi Forbes.

Na prvom mjestu rang liste našao se glavni grad Bugarske - Sofija. Prosječna dob za umirovljenje u Sofiji je niža nego u ostalim gradovima, s time da muškarci odlaze u mirovinu sa 64, a žene sa 62 godine. Sofija je idealna opcija za one koji žele maksimalno iskoristiti svoju ušteđevinu jer je minimalan potrebni iznos za ugodan život u mirovini oko 148.590 eura, a u mnogim drugim gradovima za to je potrebno dvostruko više novca, ako ne i više od toga.

Budimpešta: Grad kafića i druženja

Budimpešta se našla na drugom mjestu, postigavši solidne rezultate u svim kategorijama. Osim što se ponosi prekrasnom arhitekturom i znamenitostima, prijestolnica Mađarske nudi širok spektar rekreacijskih aktivnosti za umirovljenike.

Onima koji se odluče preseliti u Budimpeštu na raspolaganju je 691 kafić, što omogućuje opuštenu atmosferu za susrete s prijateljima i održavanje društvenog života. Osim toga, grad ima 31 fitnes centar i četiri golf kluba, što pruža priliku umirovljenicima da ostanu aktivni i zdravi.

Zagreb: Raj za ljubitelje prirode

Na trećem mjestu našao se naš Zagreb jer nudi umirovljenicima najviše prirode za istraživanje, s čak 53,77 posto grada prekrivenog zelenim površinama.

Kako tek kratko navodi Forbes, glavni grad Hrvatske poznat je po svojim prostranim i dobro održavanim parkovima, što ga čini izvrsnim odredištem za ljubitelje prirode i umirovljenike koji traže mir i mogućnosti za rekreaciju. Neka od najpopularnijih mjesta za istraživanje su parkovi Maksimir, Zrinjevac i Bundek.

Bukurešt: Jedan od najpovoljnijih gradova za umirovljenje

Bukurešt je zauzeo četvrto mjesto zahvaljujući niskim mjesečnim troškovima najma, a oni u prosjeku iznose 358 eura (oko 392 dolara) mjesečno.

Prijestolnica Rumunjske ima relativno visoku dostupnost zdravstvene skrbi od 74 posto, ali samo 16,44 posto zelenih površina. Ipak, muškarci u Bukureštu odlaze u mirovinu sa 65 godina, a žene sa 62 godine, nakon čega mogu uživati u gradskim pogodnostima poput šest fitnes centara, golf terena i 311 kafića.

Rim: Grad s bogatim sadržajima za umirovljenike

Na petom mjestu nalazi se Rim te se ističe raznovrsnim pogodnostima za umirovljenike. Talijanska prijestolnica dom je za 79 fitnes centara, 13 golf klubova i čak 1052 kafića, a sve to uz bogatu povijest i znamenitosti poput Koloseja i bazilike svetog Petra nadohvat ruke.

Uz ovakve bogate opcije, Europa nudi raznolike destinacije za umirovljenje, bilo da tražite društvenu atmosferu, bogatstvo prirode ili povijesni šarm.