'PROTIV SIROMAŠTVA'

Umirovljenici prosvjedovali na glavnom trgu u Zagrebu, ovo su njihovi zahtjevi

01.10.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Pod geslom 'Protiv siromaštva', na Međunarodni dan starijih osoba - u Zagrebu i Rijeci danas se održao prosvjed umirovljenika. Glavni zahtjev Vladi je da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće, kako bi mirovine bile dostatne za život dostojan čovjeka. Oko 1000 umirovljenika okupilo se na glavnom trgu u Zagrebu u podne pjevajući: 'Ja sam penzić gol i bos, u kontejner guram nos...'

Politička stranka 'Blok umirovljenici zajedno' od Vlade traži mirovine dostatne za dostojanstven život, a na prosvjed, koji je počeo točno u podne, pozvala je i radnike i studente. Govornici na prosvjedu bili su iz redova umirovljeničkih udruga i sindikata, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika i predstavnik seniora SDP-a.

Mnoštvo prosvjednika se na Trgu okupilo sa zviždaljkama, zastavama i transparentima poput: 'Pravda za umirovljenike', 'Sebi 75 posto veću plaću, umirovljenicima 7,5 posto veće mirovine', 'Tri zla: rat, privatizacija, Plenković'.

Iz BUZ-a su ranije upozorili da oko 60 posto umirovljenika prima mirovinu koja je na liniji siromaštva ili ispod nje te da su tu posebno tzv. radničke mirovine, njih oko 940.000, od kojih gotovo 700.000 ima mirovinu manju od 550 ili 600 eura, što je ispod granice siromaštva. Ocijenili su i da glavni problem nije 13. mirovina ili formula za usklađenje, već formula za izračun mirovine koja je promijenjena 1999. do kada je prosječna mirovina bila 80 posto prosječne plaće. Od tada pa do danas prosječna mirovina se prepolovila, prenosi N1.

  • +10
Zagreb: Prosvjed umirovljenika na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Milivoj Špika pozvao je sve umirovljenike koji žele sudjelovati u prosvjedu, a ne mogu doći u Zagreb, da se danas u podne okupe u svojim mjestima i gradovima i s nekoliko minuta tišine podrže prosvjed, radnike da na nekoliko minuta simbolično obustave rad, a vozače da zatrube.

Špika je s govornice poručio kako predsjednik Vlade (Andrej Plenković) misli da stariji ne razlikuju formulu za usklađivanje od one za rast mirovne. 'Oni se hvale da mirovine rastu. Ne rastu, samo se usklađuju. Ali nikad onoliko koliko rastu cijene i plaće nego uvijek manje', kaže. Poručio je i kako je predsjednik Vlade oko sebe okupi 'predstavnika umirovljenika' koji ne predstavljaju nikog osim sebe. 'HSU se prodao za jedan saborski mandat i jednog državnog tajnika', rekao je među ostalim.

Izvor: Pixsell / Autor: VIDEO: Patrik Macek / Pixsell

'Gurnuti smo preko ruba'

'Umirovljenici su svedeni i dovedeni preko ruba siromaštva. Ovo nije samo ekonomski problem, sad je to problem ljudskog dostajanstva. Svi zaslužujemo dostojanstvenu starost', poručila je s govornice Rada Pašić, članica IO Matice umirovljenika Hrvatske. Dodala je kako država mora preuzeti odgovornost.

'Mi više nećemo tolerirati ignoriranje problema. Tražimo konkretne mjere: Povećanje mirovine i bolju zdravstvenu skrb, sigurnost, mir', poručila je.