javlja nasdaq

Nakon 50 godina istekao američko-saudijski dogovor o petrodolaru

18.06.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Američko-saudijski 50-godišnji dogovor o trgovini naftom u dolarima istekao je početkom lipnja, objavio je američki portal za financijske vijesti Nasdaq

Washington i Rijad sklopili su 'sporazum o petrodolaru' 8. lipnja 1974. godine, nakon naftne krize i američkog napuštanja 'zlatnog standarda', podsjećaju u Nasdaqu.

Saudijska Arabija obvezala se tada prodavati naftu na inozemnim tržištima u dolarima i ulagati višak prihoda u američke državne obveznice. SAD je pak Saudijskoj Arabiji obećao vojnu potporu i zaštitu, pišu analitičari Nasdaqa.

Dogovor je bio od koristi i saudijskoj i američkoj strani, zaključuju u Nasdaqu. SAD je osigurao izvor nafte i tržište za svoj dug, a Saudijska Arabija jamstvo za ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

SAD se u međuvremenu probio u skupinu vodećih svjetskih proizvođača nafte, zahvaljujući ponajprije procvatu proizvodnje iz škriljaca, a Saudijska Arabija nastoji smanjiti udio nafte u domaćem gospodarstvu i proširiti njegovu bazu na sektore poput turizma i prometa.

Dolar danas ima status vodeće svjetske rezervne valute, s udjelom u deviznim pričuvama od 58,4 posto u 2023. godini, prema nedavnom izvješću Europske središnje banke (ECB).

sve osim nogometa

Učitavanje...