kultni Tupperware

Njihove proizvode ima gotovo svako kućanstvo, a sada im prijeti propast

17.09.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Tvrtka Tupperware priprema se za podnošenje zahtjeva za stečaj, a odluka bi mogla biti donesena već ovog tjedna. Ovaj potez dolazi nakon godina pada prodaje i neuspješnih pokušaja restrukturiranja kompanije

Tupperware, koji je desetljećima bio sinonim za proizvode za pohranu hrane, suočio se s rastućim izazovima zbog duga i smanjena potražnje. Financijske poteškoće tvrtke pojačale su se nakon što je prekršila uvjete svojih ugovornih obveza, zbog čega je angažirala financijske i pravne savjetnike kako bi istražila mogućnosti restrukturiranja.

Ključni problem je dug veći od 700 milijuna dolara, kojim tvrtka nije uspjela učinkovito upravljati. Unatoč naporima da se prilagodi promjenama na tržištu, uključujući širenje digitalnog prisustva i traženje novih distribucijskih kanala, Tupperware nije uspio preokrenuti svoj dugotrajni pad. Nedavna izvješća pokazuju da su dionice tvrtke pale za čak 59 posto.

Tupperware je osnovan 1946. godine od strane američkog inovatora Earla Tuppera. Njegov najpoznatiji izum bila je hermetički zatvorena plastična posuda za pohranu hrane, koja je postala revolucija u domaćinstvima diljem svijeta. Ključ uspjeha Tupperwarea bio je patentirani dizajn koji je omogućavao da posude budu nepropusne za zrak, što je čuvalo svježinu hrane dulje vrijeme.

Prava prekretnica u povijesti tvrtke dogodila se zahvaljujući Brownie Wise, koja je razvila inovativan način prodaje kroz Tupperware partyje. Ove kućne zabave, koje su uključivale demonstraciju proizvoda u neformalnom okruženju, pomogle su brendu da dosegne širu publiku, posebno kućanice. Ovaj model prodaje omogućio je brzi rast i međunarodnu ekspanziju Tupperwarea.

Kroz 20. stoljeće, Tupperware je nastavio rasti, postajući sinonim za praktične i izdržljive posude za pohranu hrane. Međutim, u novijem dobu, tvrtka se suočila s ozbiljnim izazovima zbog promjena u navikama potrošača i konkurencije iz drugih plastičnih i jednokratnih proizvoda, što je naposljetku dovelo do trenutnih financijskih poteškoća i najavljenog stečaja.