otklonjeni problemi

Norveška najavljuje normalizaciju izvoza plina do kraja tjedna

06.06.2024 u 19:39

Bionic
Reading

Norveški izvoz plina u Britaniju postupno će se normalizirati od kraja tjedna, objavio je norveški operater sustava Gassco, signaliziravši da su problemi na platformi na Sjevernom moru otklonjeni

Norveški izvoz plina u Europu osjetno je smanjen u ponedjeljak zbog pukotine na cjevovodu na Equinorovoj platformi u Sjevernom moru, izvijestio je operater cjevovoda Gassco. Zbog smanjenih isporuka cijene plina s 30-dnevnim rokom isporuke dosegnule su na početku tjedna na referentnoj europskoj burzi najvišu razinu od prosinca, od 38,56 eura za megavat sat.

Gassco je u međuvremenu najavio da bi se opskrba do kraja tjedna trebala normalizirati, poručivši u srijedu da bi od petka kupcima trebalo biti dostupno 35 milijuna prostornih metara plina dnevno iz pogona u Nyhamni.

U četvrtak operater je na mrežnoj stranici objavio da će kupcima u Britaniji od petka biti dostupno 45 milijuna prostornih metara plina dnevno iz Nyhamne. Kada su svi njezini kapaciteti u funkciji, Nyhamna dnevno obradi do 79,8 milijuna prostornih metara plina.

Europska referentna cijena plina danas je tijekom poslijepodneva iznosila 33,5 eura po megavat satu i bila je za 0,4 posto viša nego u srijedu.

Norveška je od 2022. najveći opskrbljivač Europe plinom, podmirujući otprilike četvrtinu potražnje. Svaka obustava rada na norveškim poljima stoga može biti okidač za rast cijena plina.

Vijest o problemima u Norveškoj podigla je cijene plina i u Sjedinjenim Državama i u Aziji budući se smanjena opskrba poklopila sa valom potražnje za ukapljenim prirodnim plinom u uvjetima toplinskog vala u Aziji i zapadnih sankcija na uvoz ruskog plina.

Sjedinjene Države glavni su izvoznik LNG-a, ali prekidi u opskrbi iz drugih dijelova svijeta podižu cijene na američkom tržištu budući da ga proizvođači šalju u inozemstvo.