VELIKE POSLJEDICE

Pukotina na platformi srezala izvoz plina u Europu, cijene na rekordnoj razini

03.06.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Norveški izvoz plina u Europu osjetno je smanjen u ponedjeljak zbog pukotine na platformi u Sjevernom moru, izvijestio je operater cjevovoda Gassco, što je nakratko podiglo cijene plina na europskom tržištu na najvišu razinu od početka godine

Obustavu rada prouzročila je pukotina na cjevovodu na platformi Sleipner Riser, priopćila je tvrtka. Još se ne zna koliko će popravak trajati, no situacija nije opasna, dodaju.

"Što se tiče opskrbe, posljedice su velike", rekao je za Reuters voditelj operacija sustava cjevovoda u Gasscou Alfred Hansen.

Norveška je 2022. pretekla Rusiju i postala najveći opskrbljivač Europe plinom.

Sleipner Riser spojna je točka za cjevovode Langeled Sjever i Langeled Jug koji povezuju postrojenje Nyhamna na zapadnoj obali Norveške s terminalom Easington u sjeveroistočnoj Engleskoj.

Oba su terminala u ponedjeljak zatvorena, a norveško izvješće pokazalo je da je opskrba plinom pala na 255 milijuna prostornih metara dnevno, s 300 milijuna na kraju prošlog tjedna, prema podacima Gasscoa.

Sleipner se može zaobići, ali opcije traže puno vremena i uključuju rizike, rekao je Hansen.

Gassco radi sa Sleipnerovim operatorom Equinorom na otklanjanju problema, rekao je glasnogovornik operatera cjevovoda.

"Radimo... na planu popravaka i kompenzacijskih mjera kako bismo Europi isporučili najveće moguće količine (plina)", rekao je glasnogovornik.

Operater tvornice u Nyhamni Shell potvrdio je da je problem u Sleipneru, a glasnogovornik Equinora rekao je da se upiti šalju Gasscou, navodi Reuters.

Nyhamna može obraditi do 79,8 prostornih metara plina dnevno, ali je zbog obustave rada u ponedjeljak obrađeno tek oko 23 prostornih metara, prema Hansenu. Britanski terminal Easington ima kapacitet od 72,50 prostornih metara dnevno.

Oba će pogona biti izvan funkcije i u utorak, stoji na Gasscovoj mrežnoj stranici.

Smanjeni izvoz iz Norveške nakratko je podigao cijene plina s rokom isporuke 24. srpnja na referentnoj europskoj digitalnoj burzi TTF na 38,56 eura za megavat sat, najvišu razinu od početka prosinca. Tokom poslijepodneva spustila se na 35,85 eura, što znači da je bila u plusu 4,75 posto.