sankcije ne pomažu

Obavještajci znaju što treba: Američki mikročipovi i dalje pogone rusku vojsku

07.08.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Zapadni mikročipovi koji se koriste u pametnim telefonima i prijenosnim računalima nastavljaju ulaziti u Rusiju i puniti njezin vojni arsenal, pokazuje nova analiza, javlja američki CNBC

Prošle godine Rusija je uvezla poluvodičke tehnologije u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara, dok je 2021. vrijednost uvoza bila 1,8 milijardi dolara.

Poluvodiči i mikročipovi igraju ključnu ulogu u suvremenom ratovanju i nužni su za rad bespilotnih letjelica, radiouređaja, projektila i oklopnih vozila.

Doista, Institut KSE — analitički centar na Kijevskoj školi ekonomije — nedavno je analizirao 58 komada ruske vojne opreme pronađene s ukrajinskog bojišta i pronašao više od 1000 stranih komponenti, prvenstveno zapadnih poluvodičkih tehnologija.

Mnoge od ovih komponenti podliježu kontroli izvoza. No, prema analitičarima s kojima je CNBC razgovarao, zamršeni trgovački putovi preko Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja još uvijek te komponente dovodi do Rusije.

'Rusija još uvijek može uvoziti sve potrebne kritične komponente za svoju vojsku proizvedene na Zapadu', rekla je Elina Ribakova, viša suradnica Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju i jedna od autorica izvješća KSE Instituta.

Zapadnim sankcijama nisu podvrgnute sve napredne tehnologije. Mnoge komponente imaju dvostruku namjenu, što znači da imaju i civilnu i vojnu primjenu, te stoga ne ulaze u opseg ciljane kontrole izvoza. Mikročip može imati primjenu i u perilici rublja i u dronu.

Ipak, mnogi od tih proizvoda potječu iz zapadnih zemalja s opsežnim trgovinskim zabranama protiv Moskve. Svi artikli podrijetlom iz SAD-a, osim hrane i lijekova, ne smiju doći do ruske vojske. Ipak, u KSE-ovoj studiji, više od dvije trećine stranih komponenti identificiranih u ruskoj vojnoj opremi u konačnici potječu iz tvrtki sa sjedištem u SAD-u, dok ostale dolaze od ukrajinskih saveznika uključujući Japan i Njemačku.

Za sad nije jasno jesu li upletene tvrtke bile svjesne konačnog odredišta svoje robe.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Zasebno, studija britanskog Royal United Services Instituta otkrila je da ruska vojska koristi više od 450 različitih vrsta komponenti strane proizvodnje u svojih 27 najmodernijih vojnih sustava, uključujući krstareće rakete, komunikacijske sustave i komplekse za elektroničko ratovanje. Mnoge od tih dijelova proizvode poznate američke tvrtke koje proizvode mikroelektroniku za američku vojsku.

'Teško je spriječiti isključivo civilnu mikroelektroniku da pređe granice i da se nađe u globalnoj trgovini. I to je ono što ruska industrija, kao i ruska vojska i njezine obavještajne službe iskorištavaju”, rekao je Sam Bendett, savjetnik u Centru za pomorske analize.

  • +20
Ruski dron Lancet Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Ti trgovinski tokovi mogu biti neuredni. Obično se pošiljka može prodati i preprodati nekoliko puta, često preko legitimnih tvrtki, prije nego što konačno stigne u neutralnu zemlju posrednika, gdje se zatim može isporučiti Rusiji.

Podaci sugeriraju da je Kina daleko najveći izvoznik u Rusiju mikročipova i druge tehnologije. Prodavači iz Kine, uključujući Hong Kong, činili su više od 87 posto ukupnog ruskog uvoza poluvodiča u četvrtom kvartalu 2022., u usporedbi s 33 posto u četvrtom kvartalu 2021. godine. Više od polovice (55 posto) te robe nije proizvedeno u Kini već se preko posrednika u Kini i Hong Kongu šalje u Rusiju.

  • +6
Čipovi u automobilu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

U međuvremenu, Moskva je također povećala svoj uvoz iz takozvanih posredničkih zemalja na Kavkazu, središnjoj Aziji i Bliskom istoku.

Izvoz u Rusiju iz Gruzije, Armenije i Kirgistana , na primjer, značajno je porastao 2022., a veliki udio u tome imaju vozila, zrakoplovi i plovila. Istodobno je izvoz Europske unije i Velike Britanije u te zemlje porastao, dok je njihova izravna trgovina s Rusijom pala.

'Mnoge od ovih zemalja doista ne mogu prekinuti određene vrste trgovine s Rusijom, osobito one zemlje koje graniče s Rusijom, poput Gruzije, kao i nacije u srednjoj Aziji, koje održavaju vrlo značajnu trgovinsku bilancu s Ruska Federacija', rekao je Bendett.