DOBRE NAJAVE

Ove sezone očekuje se pet do šest posto više njemačkih turista

09.03.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Hrvatska ove godine, s obzirom na kretanja bukinga i najave, može očekivati 5 do 6 posto više njemačkih turista, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu, izjavio je ministar turizma Anton Kliman u srijedu na burzi ITB u Berlinu

ITB je najveća svjetska turistička burza, ove se godine održava 50. put i na njoj se od 9. do 13. ožujka predstavlja više od 10 tisuća izlagača iz gotovo 190 zemalja svijeta.

Svoju turističku ponudu predstavlja i Hrvatska s nacionalnim nastupom u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te drugim brojnim izlagačima.

Ministru Klimanu posjet ITB-u prvi je posjet nekom turističkom sajmu u funkciji ministra te je u srijedu posjetio hrvatski štand na ITB-u, gdje je razgovarao i s njemačkim turističkim partnerima.

U razgovoru s novinarima Kliman je najavio da će i Ministarstvo turizma dati svoj doprinos državnom proračunu. 'Ministarstvo turizma će, kao i svako drugo, dati svoj doprinos smanjenjem iznosa za oko desetak milijuna u odnosu na lanjsku godinu, te bi to trebalo iznositi oko 170 milijuna kuna', kazao je Kliman.

Naglasio je da se to neće osjetiti u poslovima i aktivnostima Ministarstva, kao ni HTZ-a, za koju se također iz proračuna ove godine očekuje nešto manji iznos nego lani.

Ministar vjeruje i da će ovogodišnja turistička sezona dobro proći jer su i najave dobre.

'Buking kod njemačkih turoperatora je trenutno 10 do 30 posto bolji za Hrvatsku nego u isto vrijeme prošle godine, tako ne može ostati, ali vjerujemo da će se pozitivni trendovi nastaviti i kroz svibanj te lipanj', objasnio je.

'Da imamo više kapaciteta, hotela pogotovo, što je našem turizmu nasušna potreba, sigurno bi imali i više turista, mogli bi tada govoriti i o dvoznamenkastom rastu dolazaka i noćenja s obzirom na veliki interes za Hrvatsku. Stoga će ova Vlada, Ministarstvo i svi drugi učiniti najviše što mogu da se nove investicije što prije realiziraju, uključujući i kraće rokove za dobivanje dozvola te pojednostavljenje birokratskih i drugih procedura', poručio je Kliman.

Dodao je da trenutno na Jadranu privatni ulagači rade na oko 35 hotela, ali smatra da bi investicijski ciklus ipak trebalo još pojačati.

Hrvatski ministar turizma se dan uoči otvaranja ITB-a u Berlinu, u utorak sastao s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije - UNWTO Talebom Rifaijem.

Osvrćući se na taj sastanak, Kliman je posebno naglasio da su se složili oko sigurnosne situacije koja je u Hrvatskoj dobra, kao i oko humanog odnosa Hrvatske prema migrantima zbog kojih nije bilo negativnih utjecaja na turizam i druge sektore.

'Zaključili smo da se ukidanjem balkanske rute za izbjeglice neće otvarati neke nove rute, preko Dalmacije i slično, mada se o tako nečemu zadnjih dana spekuliralo u nekim austrijskim i njemačkim medijima. Nema straha za otvaranje novih ruta, ali ako se i nešto neplanirano desi, a mislim da neće, uvjeravam vas da ćemo se znati stati na kraj tom problemu', poručio je Kliman.

Spomenuo je i da se s obzirom na rusko tržište i njihovo veliko zanimanje za Hrvatskom sada intenzivno traže najpovoljniji modeli da se, koliko je to moguće zbog EU-a, vizni režim za turiste iz Rusije 'malo popusti'.

Najavio je i da će ove godine u Hrvatskoj organizirati studijski posjet državnog ruskog touroperatora Rosturista kako bi se i sami uvjerili da nemamo nikakvih blokada prema tom tržištu i da im možemo dosta toga ponuditi.