gospodarska situacija bolja

Plenković otkrio kome od 1. rujna ostaju državne potpore za očuvanje radnih mjesta

02.09.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Poboljšanjem gospodarske situacije i ukidanjem mjera smanjuje se i potpora države, pa je tako premijer Andrej Plenković otkrio tko će od 1. rujna dobivati potpore za očuvanje radnih mjesta

Plenković se u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo na rast BDP-a, kazavši da je Hrvatska ostvarila peti najbolji rast u EU. Spomenuo je i potpore gospodarstvu za vrijeme koronakrize.

'Imali smo prijelomne odluke u proljeće, kad smo rekli da država mora snažno i odmah stati iza privatnog sektora i radnika. Došli smo do iznosa od 18 milijardi kuna, to je dosad ukupan iznos, a na taj način potporama smo obuhvatili svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj, 720.000 radnih mjesta, 92 posto tvrtki. Ovo govorim zato da dobijemo osjećaj svrhovitosti i masivnosti potpore koju je hrvatska Vlada učinila da premostimo ovu najveću krizu', rekao je Plenković.

'Što ćemo učiniti dalje? Zbog epidemioloških okolnosti, a cijepili smo prvom dozom 51 posto odraslog stanovništva, apeliram ponovno na sve da se cijepe. No ublažavanjem mjera ograničenja dolazimo u situaciju da ćemo prilagođavati daljnje mjere podrške radnim mjestima. Za osmi mjesec one će ostati 4000 kuna, ali za rujan bi te mjere ostale za event industriju, putničke agencije i noćne klubove. To su odluke koje su primjerene okolnostima, osobito nakon godinu i pol mjera za očuvanje radnih mjesta', kazao je Plenković, dodavši da će do kraja godine ostati mjera skraćenog radnog vremena.