analiza tportala

Pogledajte tko su vladari tržišta nekretnina, među njima i bivši teniski as

03.07.2024 u 06:06

Bionic
Reading

Prema podacima Fine u djelatnosti agencija za promet nekretnina najveći prihod je lani imala riječka Dogma. Među prvih pet su još zagrebačke Opereta i Eurovilla, pulski Habitator te splitska agencija Šimić dom

Krenut ćemo s petom pozicijom na našoj tablici na kojoj se nalazi tvrtka Habitator nekretnine iz Pule.

Važno je naglasiti kako je ona registrirana kao agencija za trgovanje nekretninama dok je njezina sestrinska tvrtka istog imena iz Rijeke registrirana za djelatnost kupnje i prodaje vlastitih nekretnina.

Obje firme u vlasništvu su Nevena Zaharija i Nevena Tarlea. Taj dvojac, odnosno njihovi Habitatori, nastupaju na tržištu kao agencija Remax Centar nekretnina i najveći su franšizeri u Hrvatskoj međunarodne tvrtke za posredovanje u kupoprodaji nekretnina – Remax.

Pulski Habitator lani je iskazao 2,1 milijuna eura ukupnih prihoda i nešto više od 440 tisuća eura zarade. Istoimena riječka tvrtka imala je 2,3 milijuna eura prometa i oko 210 tisuća eura dobiti. Na osnovu toga agencija Remax Centar nekretnina, zbirno gledano, lani je imala oko 4,4 milijuna eura ukupnih prihoda.

Inače, Remax kod nas objedinjuje u svom sustavu više od 20 franšiznih agencija (nemaju zajedničkog vlasnika već je riječ o raznim tvrtkama), a koje na tržištu djeluju isključivo pod imenom Remax. Prema našoj gruboj računici grupacija je lani imala više od 6,5 milijuna eura prihoda i po tome je tržišni lider.

Međutim kad se gledaju pojedinačni rezultati, na čemu se i temelji ova tablica, na prvom mjestu je agencija Dogma. Njezin osnivač je jedan od pionira domaćeg tržišta nekretnina, Riječanin Branko Papeš. On je krenuo s biznisom prije 25 godina s dvoje zaposlenih. Danas Dogma ima više od 170 agenata i 14 poslovnica.

U suvlasništvo agencije 2011. ušla je Aida Shalabi Ljubičić, supruga našeg bivšeg teniskog asa Ivana Ljubičića.

Dogma se osim posredovanja u prometu nekretninama bavi i prodajom vlastitih nekretnina. Iza Papeša i Ljubičića je nekoliko velikih projekata, kao što je izgradnju dviju luksuznih stambenih zgrada na Trsatu s 22 stana 2013. godine. Sad su u novoj velikoj investiciji na zapadu Rijeke u kvartu Srdoči gdje bi do 2026. trebale niknuti dvije stambene zgrade sa čak 104 stana.

Prošlu godinu Dogma je završila s 6,3 milijuna eura ukupnih prihoda i 1,2 milijuna eura zarade.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Najveća zagrebačka agencija Opereta u vlasništvu Bore Vujovića lani je povećala prihode za gotovo deset posto na 3,8 milijuna eura. Prema podacima s internet stranice Operete godišnje realizira oko 400 kupoprodaja.

Vujović je vlasnik još dviju tvrtki, Opereta projektiranje i Opereta legalizacija, s time da je direktorica potonje njegova supruga, arhitektica Ana Popović Vujović.

U Top 5 lani se probila splitska agencija Šimić dom s 3,8 milijuna eura prihoda. Posluje na području srednje Dalmacije i dalmatinskih otoka. Osnovana je 2005., a vlasnik joj je Josip Šimić.

Četvrtu poziciju među najvećima drži agencija Eurovilla iz Zagreba, a koju vodi Sergio Serdarušić. U biznis su krenuli 2002., a u zadnjih četiri godine promet im konstantno raste. Posluju u cijeloj Hrvatskoj s tim da su specijalizirani za ekskluzivne i rezidencijalne nekretnine u elitnim zagrebačkim kvartovima poput Tuškanca i Pantovčaka.