trendovi na tržištu

Slovenci pumpaju cijene nekretnina na hrvatskoj obali

28.06.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Hrvatska obala i dalje privlači strane kupce nekretnina, a najvjerniji među njima opet su Slovenci. Interes slovenskih kupaca za nekretninama na našoj obali značajno doprinosi visokim cijenama na tržištu

Slovenski građani vlasnici su najvećeg broja kuća i apartmana u Hrvatskoj, kupivši prošle godine čak 3403 nekretnine, pokazuju podacima iz prve polovice 2024.

Tako je u prvom dijelu godine zabilježen porast od 20 posto u broju upita slovenskih kupaca za nekretninama u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu. Ovaj trend ukazuje na to da će Slovenci i ove godine prednjačiti među kupcima nekretnina na hrvatskoj obali, piše internetska tražilica za nekretnine Crozzila u svom blogu, pozivajući se na podatke Indomio mreže koje su njezini analitičari otkrili za Jutarnji list.

'Spremni su platiti više za kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama blizu mora. Njihova potražnja uveliko utječe i na cijene na obali', ističe Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio.

Prema analizi podataka Indomija - Istra, Kvarner i Dalmacija - najpoželjnije su regije za slovenske kupce, a posebice otok Krk.

Zbog svoje spremnosti da plate više za kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama, Slovenci značajno utječu na rast cijena na hrvatskom obalnom tržištu, pri čemu su zamijenili Nijemce koji su prije nekoliko godina na sličan način utjecali na ovdašnje tržište.

Cijene nekretnina na obali

Prosječna cijena nekretnina (Indomio.hr)

Istra: 3,546.97 €/m²

Kvarner: 3,591.42 €/m²

Dalmacija: 3,530.46 €/m²

Usporedbe radi, na talijanskim tržištu u regijama koje su blizu Slovenije, prosječne cijene nekretnina puno su jeftinije nego popularne destinacije na hrvatskoj obali. Tako je u regiji Emilia-Romagna prosječna cijena kvadrata 2217 eura, u Friuli Venezia Giuliji 1,830 eura, a u Venetu 2,235 eura, pokazuju podaci portala Immobiliare.it.

Na slovenskoj obali pak cijene uvelike variraju. Podaci s portala Indomio.si pokazuju da regija Goriška ima prosječnu cijenu kvadrata od 1,578.48 €/m², dok Obalno-kraška ima veću prosječnu cijenu od naše obale - čak 3,770.14 €/m².

sve osim nogometa

Učitavanje...