LINIĆ PREDSTAVIO ZAKON

Porez na nekretnine 1,5 posto, uz velike olakšice

22.11.2012 u 16:39

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predstavio je dugoočekivani prijedlog zakona o porezu na nekretnine koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2013. Porez će zamijeniti komunalnu naknadu, a plaćat će se po jedinstvenoj poreznoj stopi od 1,5 posto, uz velike olakšice za nekretnine koje su u funkciji što znači da porezno opterećenje neće porasti za većinu građana

Kako će odrediti fiskalnu vrijednost stana?

Nada Čavlović Smiljanac kazala je novinarima da će se fiskalna vrijednost stana odrediti metodom masovne procjene objasnivši da će se koristiti uprosječene tržišne cijene koje već imaju u poreznoj evidenciji. 'Porezna već ima cijene tipiziranih nekretnina primjerice u Trnju kao zagrebačkom kvartu, ali i detaljnije. U poreznoj smo sveli na prosjek cijene nekretnina tako što smo uzeli i obzir i one koje odskaču', kazala je. Na primjedbu novinara da se time zapravo ruši fiskalna vrijednost onima koji stanuju u skupljim stanovima čime se pogoduje bogatijima, reagirao je Linić poručivši da to nije točno te da se mjesecima raspravlja o detaljima poreza.

Porezna osnovica na koju će se obračunavati porez bit će 70 posto vrijednosti, koju na temelju procjene utvrdi Porezna uprava (fiskalna vrijednost). 'Umanjili smo poreznu osnovicu za 30 posto kako bismo građanima dali prostora za obnovu i ulaganje u nekretninu. U Europi je uobičajeno za 20 posto smanjiti osnovicu', rekao je Linić.

Na takvu osnovicu obračunavat će se porez po poreznoj stopi od 1,5 posto, ali samo za nekretnine koje nisu u funkciji.

Građanima koji koriste nekretnine za trajno stanovanje (kuće i stanovi) porezna osnovica bit će umanjena za 88 do 95 posto, a za nekretnine u kojima se povremeno boravi (kuće za odmor, vikendice) porezna osnovica bit će umanjena za 70 do 85 posto. Postotak umanjenja ovist će o odluci lokalne jedinice uprave i samouprave.

Pod nekretninom koja se povremeno koristi za stanovanje podrazumijeva se kuća za odmor, apartman, stan i slična nekretnina. To znači da će poreznu olakšicu imati i vlasnici bilo koje druge nekretnine u koju povremeno navrate. U pravilu, puni porez po stopi od 1,5 posto plaćat će vlasnici treće i ostalih nekretnina koje nisu u funkciji. 

Primjerice, vlasnik stana koji koristi za trajno stanovanje u centru Zagreba od 110 kvadrata fiskalne vrijednosti 1,87 milijuna kuna plaćat će godišnji porez od 980 do 2.354 kune, ovisno o visini olakšice. Danas za takav stan plaća komunalnu naknadu od 1.151 kunu.

Vlasnik vikendice na Viru od 73 metra kvadratna, procijenjene vrijednosti od 379.600 kuna plaćat će godišnji porez od 598 do 1.195 kuna, ovisno o olakšici. S obzirom na to da sada ukupno za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor plaća 1.678 kuna, proizlazi da će mu porezno opterećenje biti manje.

Jednaku olakšicu kao i vlasnici nekretnina za trajno stanovanje (od 88 do 95 posto) imat će vlasnici legalno iznajmljenih stanova i kuća. Za poslovne nekretnine također su određene olakšice koje ovise o vrsti djelatnosti. Tako će olakšicu od 80 posto imati industrija, zdravstvena skrb i obrazovanje, 60 posto građevinarstvo, prijevoz i skladištenje te ugostiteljstvo, 40 posto trgovina, a za sve ostale nekretnine u kojima se obavlja djelatnost olakšica će iznositi 20 posto. 

Procjena fiskalne vrijednosti radit će se svakih pet godina, iznimno po zahtjevu lokalne vlasti svake tri godine. Fiskalna vrijednost nekretnine utvrđena je ovisno o kretanju tržišnih cijena ili o cijeni nove izgradnje nekretnina sličnih namjena. Znači, ne radi se o čistoj tržišnoj vrijednosti, nego će se uzimati prosjek.

Porez na nekretnine će se plaćati mjesečno, isto kao komunalna naknada.