TRŽIŠTE KAPITALA

Povratak CROBEX-a u zeleno, likvidnost porasla

Bionic
Reading

CROBEX je na kraju dana u ponedjeljak imao pozitivan performans uz nešto višu likvidnost u odnosu na prethodni radni dan. Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 2799,4 bodova što predstavlja rast od 0,12 posto, dok je njegova uža inačica CROBEX10 ostala gotovo nepromijenjena. Šira inačica CROBEXplus dobila je 0,5 posto na vrijednosti te završila na 1939,5 bodova.

Od sektorskih indeksa najviše je dobio na vrijednosti indeks transportnog sektora koji je ojačao 1,6 posto, unutar čijeg sastava se dionica Jadropolova posebna istaknula s 4,9 posto porasta vrijednosti. Od negativnih izvedbi, najviše je izgubio na vrijednosti indeks industrijskog sektora koji je pao za 0,3 posto. Ukupna dionička likvidnost iznosila je nešto više od 1085 tisuća eura, povećavajući se u odnosu na ostvareni promet iz prethodnog dana trgovanja.

Najveći promet je ostvaren dionicom Spana, i to 127 tisuća eura prometa s porastom cijene od 6,7 posto. Aktivna je bila i dionica Ericsson Nikole Tesle s prometom od 126 tisuća eura i stagnacijom cijene. Među pobjednicima, najviše je profitirala dionica Lošinjske plovidbe, koja je skočila za 10,2 posto, a osim nje dobro su kotirale i već spomenute dionice Jadropolova i Spana.

Među gubitnicima, izdvojila se dionica Varteksa, zaronivši 8,3 posto, a ona je danas objavila obavijest o imenovanju člana Uprave. Loš završetak dana pokazale su i dionice Jadrana te Maistre, gubeći na vrijednosti 5,3 posto i 3,1 posto.

Dobitnik dana: Jadran tvornica čarapa +15,9% 0,35

Gubitnik dana: Varteks -8,3% 0,22

CROBEX: +0,12% 2799,4