veliki problemi

PPR kuga napravila je enormne štete stočarima. Što ako dođe u Hrvatsku?

07.08.2024 u 19:53

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od početka kolovoza zabranjen uvoz živih ovaca i koza iz Grčke i Rumunjske zbog širenja kuge malih preživača (Peste despetitsruminants - PPR) koji je u te dvije zemlje stvorio katastrofalne štete

Hrvatska je o odluci obavijestila Europsku komisiju te nadležno tijelo Rumunjske, iz koje je u Republiku Hrvatsku i pristizao najveći broj pošiljki malih preživača.

Smrtonosni virus koji pogađa ovce i koze nastavlja harati grčkim i rumunjskim farmama, zbog čega su tamošnje vlade uvele ograničenja na prijevoz životinja kako bi suzbile širenje bolesti

Kozja kuga, poznata i kao kuga malih preživača, prvi put je otkrivena u Grčkoj u srpnju. Ovaj visoko zarazni virus, koji je prvi put identificiran u Obali Bjelokosti 1942. godine, iako ne pogađa ljude, može usmrtiti do 70 posto zaražene stoke.

Početna epidemija dogodila se sredinom srpnja u Tesaliji, poljoprivrednom središtu Grčke, koja se još uvijek oporavlja od katastrofalnih poplava u rujnu prošle godine koje su uzrokovale financijske štete do 2,5 milijarde eura i desetkovale stoku u regiji.

Do sada je, prema riječima Kostasa Tsiarasa, ministra za ruralni razvoj, eutanazirano približno 14.000 životinja, a tisuće drugih se testiraju.

Što je kuga malih preživača?

Kuga malih preživača je akutna do subakutna virusna bolest ovaca, osobito koza, koju karakterizira iznenadna pojava groznice, iscjedak iz nosa, znakovi oboljenja dišnog i probavnog sustava. Bolest može imati i letalan ishod (uglavnom u koza). Bolest uzrokuje virus iz porodice Paramyxoviridae, antigenski blizak virusu goveđe kuge.

Goveda i svinje mogu oboljeti, no najčešće ne razvijaju klinički vidljivu bolest. Bolest se primarno prenosi izravnim kontaktom između životinja, ali je virus moguće prenijeti i neizravnim putem, kontaminiranim predmetima i prijevoznim sredstvima.  


Riječ je o bolesti kategorije A koja se obvezno odmah prijavljuje Europskoj komisiji i državama članicama EU te trećim zemljama putem Svjetske organizacije za zdravlje životinja, sukladno Delegiranoj uredbi (EU) 2020/687, a na zaraženim objektima provode se mjere koje za cilj imaju kontrolu i sprječavanje daljnjeg širenja bolesti, uključujući usmrćivanje svih prijemljivih vrsta životinja na objektima i njihovo neškodljivo uklanjanje, provedbu preliminarnog čišćenja i dezinfekcije, uspostavu zone zaštite i zone nadziranja (3 i 10 kilometara u krugu od zaraženih objekata) te druge mjere kontrole.

Tsiaras je izjavio da još uvijek nema konačnih dokaza o tome kako je virus dospio u Grčku, ali je uvoz iz Rumunjske, koja se također bori s ovom bolešću, obustavljen.

Ministar je kao velik problem izdvojio slučajeve otkrivene u gradu Elassoni, ključnom proizvođaču feta sira. Feta se proizvodi od ovčjeg i kozjeg mlijeka.

  • +3
Stado ovaca Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Grčka vlada je obećala 'stati uz poljoprivrednikei i nagovijestila mogućnost traženja pomoći EU-a kako bi se nadoknadili gubici.

'Što se tiče odšteta, iscrpit ćemo sve mogućnosti iz nacionalnih resursa i aktivirati sve mogućnosti koje Europska unija može ponuditi, jer, kako se čini, problem nije samo grčki, već europski,' rekao je Tsiaras.

Rumunjska ima 37 aktivnih žarišta kuge u Tulcei, Constanti i Timișu, gdje je, prema podacima tamošnje veterinarske i sanitarne uprave, stradalo više od 200.000 životinja. Bukurešt je ograničio prijevoz živih ovaca i koza te ispašu u pogođenim područjima.

Veterinarske vlasti u Rumunjskoj upozorile su na lažne vijesti koje negiraju postojanje bolesti i 'potkopavaju napore za suzbijanje epidemija'.