godišnja analiza

DZS objavio proizvođačke cijene: Evo što je poskupilo, a što je pojeftinilo

07.08.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su bile za 1,2 posto više nego u lipnju, dok su prema srpnju prošle godine pale za tri posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

U srpnju su na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle za 1,6 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini pale za 4,5 posto.

Na inozemnom tržištu, proizvođačke cijene u srpnju u usporedbi s lipnjem bile su više za 0,6 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine niže za 0,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,8 posto, kod netrajnih proizvodia za široku potrošnju, za 1,3 posto te kod kapitalnih proizvoda, za 0,1 posto.

Pale cijene energije

Istodobno su proizvođačke cijene energije pale za 9,2 posto te intermedijarnih proizvodi za 0,6 posto.

U srpnju u usporedbi s lipnjem proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su kod energije, za 3,5 posto, kod kapitalnih proizvoda, za 0,2 posto te kod intermedijarnih proizvoda, za 0,2 posto.

Proizvođačke cijene kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale su pak za 0,1 posto, dok su kod trajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost.

Koje cijene su porasle?

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u srpnju u odnosu na lipanj proizvođačke cijene porasle su u rudarstvu i vađenju za 11,3 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto. Istodobno su pale u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene porasle su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, za 1,1 posto i u prerađivačkoj industriji, za 0,8 posto a pale su u rudarstvu i vađenju, za 14,9 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 12,3 posto.