UZALUDNE PRIJETNJE

Tresla se brda, rodio se miš: Ruski plin i dalje teče prema Europi, usprkos Putinovu dekretu

01.04.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Rusija je u petak dozvolila nastavak isporuke plina u Europu usprkos tome što je Kremlj najavio da će od 1. travnja biti prekinuta opskrba onim kupcima koji ne plaćaju plin rubljima

Dekret ruskog predsjednika Vladimira Putina izazvao je uzbunu u Europi i na njega se gledalo kao na najjače oružje Moskve da uzvrati na zapadne sankcije. Najveći kupac ruskog plina, Njemačka je odbila zahtjev Moskve nazvavši to ucjenom.

Ipak, zasad se čini da su se tresla brda, a rodio se miš. Plin i dalje teče cjevovodima od Rusije prema Europi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da dekret neće utjecati na pošiljke koje su već plaćene, ali da će uzrokovati problem prilikom novih plaćanja u drugoj polovici travnja, kad budu dospjela.

'Znači li to da će, ako nema potvrde u rubljima, isporuka plina biti prekinuta od 1. travnja? Ne, ne znači, to ne proizlazi iz uredbe', rekao je Peskov novinarima.

  • +4
Plaćanje plina u rubljima Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u petak da nastavlja isporuku prirodnog plina Europi preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima kupaca, prenosi Reuters.

Putinov dekret predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom. Otvorila bi se dva računa - jedan devizni i jedan u rubljima. Strani kupac trebao bi uplaćivati dolare ili eure na devizni račun, a Gazprombank će konvertirati devize u rublje.

Gazprombank još nije pod sankcijama EU-a, pa ispada da nema ni njihovog kršenja.