nove okolnosti

Šef najveće američke banke poručuje: Recesiju nećemo izbjeći, bit će drugačija od svih dosadašnjih

25.05.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Unatoč lošim ekonomskim prognozama Wall Streeta o nadolazećem razdoblju i potencijalno teškoj recesiji koju bi SAD mogao pretrpjeti, velika potrošnja nakon pandemijskog razdoblja mogla bi je ublažiti i spasiti gospodarstvo

Iako je izvršni direktor najveće američke banke JP Morgan Jamie Dimon početkom mjeseca rekao da šanse da SAD neće ući u recesiju iznose samo 33 posto, sada zvuči prilično optimistično oko toga kako će izgledati ta vrlo izvjesna recesija. 'Ako uđemo u recesiju, ona bi mogla biti drugačija od prethodnih', smatra Dimon. Mišljenja je da neće biti toliko teška kao ona 2008. godine, iako trenutačna situacija jest loša i može eskalirati, ali indikatori nisu toliko nepovoljni kao onda, piše Fortune.

Dimonova retorika o volumenu recesije promijenila se od travnja, kada je upozoravao na 'moćne sile koje stvaraju ogromnu neizvjesnost i prijete SAD-u potencijalno teškom recesijom'. Iznio je nekoliko čimbenika za koje kaže da pogoduju umjerenoj recesiji, uključujući visoku potrošnju i snažno gospodarstvo mjesecima podržavano velikim vladinim monetarnim i fiskalnim injekcijama bez presedana.

Iz investicijske banke Goldman Sachs rekli su da bi, unatoč rastu rizika od recesije, snaga privatnog sektora mogla biti dovoljna da se održi gospodarstvo. Sličnog je mišljenja i Jason Furman, ekonomist sa Sveučilišta Harvard, istaknuvši da je visok stupanj potrošnje jedan od dva čimbenika koji mogu ublažiti pad gospodarstva.

'Zapravo nisam toliko zabrinut zbog recesije u nadolazećem razdoblju jer je potrošnja i dalje vrlo jaka, a potrošači imaju oko 2,3 trilijuna dolara ušteđevine viška, što su akumulirali tijekom pandemije i mogli bi potrošiti u sljedećih nekoliko godina', rekao je Furman.