DOGOVOR S UDRUGAMA

Seljacima milijardu kuna za proljetnu sjetvu

15.03.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Poljoprivrednicima bi danas trebalo biti isplaćeno milijardu kuna kako bi se mogli pripremiti za proljetnu sjetvu. Drugi dio poticaja će se isplatiti u vaučerima do konca mjeseca

Agencija za plaćanja u poljoprivredi danas je nastavila s isplatom potpora poljoprivrednicima za proizvodnu 2012. godinu.

Isplatit će se milijarda kuna za regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, tov goveda, ovce i koze, mlijeko, duhan), IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine), strukturna potpora u ribarstvu i maslinovo ulje.

Vezano za robne vaučere, po naputku Ministarstva poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, putem regionalnih ureda u svim županijama, provodi informativnu anketu poljoprivrednih proizvođača vezanu za željeni način isplate preostalog iznosa potpore za proizvodnu 2012. (za sredstva koja će se isplaćivati nakon isplate 15. ožujka 2013.).

Iz Agencije napominju i kako je u tijeku podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja za 2013.

Naime, od ove godine Zajednička poljoprivredna politika EU zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a dio isplata potpora se vrši iz proračuna Europske unije.

S ciljem pravovremenog informiranja svih poljoprivrednih proizvođača o potporama koje se mogu ostvariti za 2013., Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove je godine u 100.000 primjeraka izdala brošuru Priručnik za poljoprivredna gospodarstva.

Priručnik obuhvaća sve informacije o promjenama koje su nastupile u odnosu na prošlu godinu, kriterije prihvatljivosti zemljišta i kategorije stoke za plaćanja, način ostvarivanja, dodjelu i vrstu prava na plaćanja te sankcije u slučaju kontrolom utvrđenih nepoštivanja pravila.

Priručnik u tiskanom izdanju će od sljedećeg tjedna biti dostupan i u svim regionalnim uredima Agencije za plaćanja, ispostavama Hrvatske poljoprivredne agencije te podružnicama Poljoprivredne savjetodavne službe u svim županijama.

Iz Agencije pozivaju poljoprivrednike da preuzmu primjerak Priručnika te se i na taj način informiraju o svojim pravima i obavezama prije podnošenja samog zahtjeva za potporu u 2013.

Da bi ostvarili izravna plaćanja poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja, podsjećaju iz Agencije.

Navode i kako su poljoprivrednici također dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET.

Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2013.

Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im, uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja, mogu pružiti i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije, navode iz Agencije.